Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej Maciej Walecki we wtorkowe przedpołudnie odwiedził Ochotnicę Górną. Tu spróbował bryndzy podhalańskiej, która w roku 2007 wpisana została do rejestru "Chroniona nazwa pochodzenia". Po degustacji reporter "Lata z Radiem" poznał również zwyczaje pasterskie. Zobacz więcej na temat: Maciej Walecki Roman Czejarek kulinaria Chroniona Nazwa Pochodzenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem
Miłosne manewry jeleni w Gorcach. Reportaż "Rykowisko" Ewy Szkurłat [POSŁUCHAJ] Gorce to pasmo górskie leżące w Beskidach Zachodnich. To też miejsce, gdzie na rykowisko schodzi się najwięcej jeleni. W tym parku narodowym mają spokój i mogą bezpiecznie oddawać się amorom. Obserwują je myśliwi i pracownicy parku, którzy na różne sposoby próbują wabić opętane hormonami zwierzęta. A o godowych zwyczajach jeleni opowiadają bohaterowie reportażu Ewy Szkurłat. Zobacz więcej na temat: Trójka reportaż Ewa Szkurłat przyroda pr poleca
"Rykowisko" - reportaż Ewy Szkurłat o okresie godowym jeleni szlachetnych Jego ryk potrafi ugiąć kolana rywali i wywołać drżenie w chmarze łań. Po pierwszych przymrozkach zaczyna się rykowisko, czyli swoista próba sił między bykami. Gorce to miejsce, gdzie na rykowisko schodzi się najwięcej jeleni. Zobacz więcej na temat: reportaż Ewa Szkurłat przyroda