Przepis na focaccię. Rady Jurka Sobieniaka Jedni twierdzą, że wymyślili ją Etruskowie, inni, że starożytni Grecy. Ale dziś focaccia to symbol kuchni włoskiej, a zwłaszcza z nadmorskim regionem Ligurii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Mangiare all'italiana Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Dwójka
Smaki włoskich miast. Tam tradycja spotyka się z nowoczesnością Jeśli ktoś chciałby opisać Włochy, to pewnie musiałby stworzyć wielotomową publikację. Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta wybrały pięć włoskich miast: Wenecję, Bolonię, Rzym, Mediolan i Florencję. W książce "Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki" zdradziły ich kulinarne, i nie tylko, tajemnice. Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy Podróże z Czwórką turystyka Kamil Jasieński Rzym Wenecja jedzenie
To zupa przyniesie Ci szczęście w nowym roku Lenticchie to danie, które Włosi przygotowują na Nowy Rok, bo wierzą, że zupa z soczewicy przyniesie im dostatek i bogatctwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
To nie pizza, to pinsa - jak przyrządzić ją w domu? Pinsa, a właściwie pinsa romana, to rzymska kuzynka pizzy. Pinsa romana nie jest okrągła, ale owalna. Czym jeszcze różni się od włoskiego klasyka? Zobacz więcej na temat: Czwórka Włochy jedzenie przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Carpaccio - smak nie tylko wołowiny Carpaccio, to pochodzące z Włoch danie, jest popularne na całym świecie. U nas traktowane jako przekąska, we włoskiej kuchni pełni również inną rolę. Sprawdzamy jaką i podpowiadamy, jak przygotować je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Włochy potrawy przepisy kulinarne Mateusz Kulik
Spaghetti alla puttanesca - jak przyrządzić danie w kwadrans? - Spaghetti alla puttanesca to świetna potrawa dla zapracowanych - mówi w Czwórce szef kuchni Andrea Scarantino. - Można ją przyrządzić prosto i szybko. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik spaghetti Włochy
"Dawno, dawno temu". Kuchnia śródziemnomorska Wszyscy cenimy kuchnię śródziemnomorską. Jest smaczna i zdrowa. Jednak nie zawsze taka była.. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska Dziecięcy Uniwersytet Ciekawej Historii
Profesor Zbigniew Lew-Starowicz: spotkałem wielu zakochanych Jak przezwyciężyć kryzys w związku? Czy Polacy są w związkach szczęśliwi? Jakie są rodzaje miłości i jaka jest różnica między miłością a przyjaźnią? Gościem audycji "Ona, on i pewien bardzo wyjątkowy gość" był psychiatra i psychoterapeuta, ekspert z zakresu seksuologii profesor Zbigniew Lew-Starowicz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Ciepielewska Łukasz Sobolewski psychologia miłość Włochy Trójka
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Jakub Jamrozek
Przez kuchnię wkraczamy do Włoch To będzie specjalne wydanie "Zaklinaczy czasu" - dla łakomczuchów. Zwłaszcza tych, którzy kochają włoską kuchnię. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda Choć nazwa tego dania wywodzi się z języka greckiego, to pierwszą zapiekankę z makaronu przyrządzili starożytni Rzymianie. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Mateusz Kulik
Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu – Autentyczna kuchnia włoska to klasyk, a klasykę trzeba przygotowywać wybitnie, lub wcale – usłyszeliśmy w audycji "Gorąca płyta". Jak uzyskać najwyższy poziom włoskich dań? Co stoi za sekretem tamtejszej kuchni? Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska kulinaria Włochy Trójka STYL ŻYCIA
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Mateusz Kulik
Ravioli to nie tylko włoska sprawa Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie. Zobacz więcej na temat: Trójka Włochy Adriana Marczewska restauracja makaron
Z kuchni włoskiej do Polski Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodycze Trójka Adriana Marczewska
Obiad w kwadrans? Spróbuj cacio a pepe Trzy składniki i kwadrans wystarczą, by przygotować cacio e pepe - według tradycji jedno z najstarszych dań w historii włoskiej kuchni chłopskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik