Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kulinaria desery
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie jedzenie słodkości
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń zioła chwasty gotowanie
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia tajska kuchnia chińska
Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa Łukasz Modelski Dwójka
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia regionalna Podlasie jedzenie Łukasz Modelski
Medialny kucharz okazał się agentem. Miał zakłócić igrzyska Francuskie służby aresztowały przebojowego "kucharza", gwiazdę rosyjskich show Kiryła Grjaznowa tuż przed rozpoczęciem igrzysk. Mężczyźnie - szefowi kuchni w renomowanej restauracji i najpewniej współpracownikowi rosyjskich służb - grozi 30 lat więzienia. Wedle ustaleń francuskiego wywiadu szykował prowokację, która mogła w poważny sposób zakłócić igrzyska olimpijskie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Rosja wojna na Ukrainie Ukraina USA Francja wywiad GRU FSB
POLSKIE RADIO 24 Co obcokrajowcy cenią w Polsce? Odpowiedź może zaskoczyć Obcokrajowców do Polski przyciągają nie tylko kuchnia i inne tempo życia, ale też podobieństwa w sposobie świętowania - mówili w Polskim Radiu 24 Meksykanka Isabel Balderas, restauratorka i Husein Celifd, turecki dziennikarz i student. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 obcokrajowcy społeczeństwo
Dania, które pokochał świat! Czasem powstawały na konkretne zamówienie, czasem na specjalną okazję, czasem przez... przypadek, z powodu braku składników, a nawet...na złość innym. Dania, które pokochał świat! Opowiedział o nich Łukasz Modelski, dziennikarz, znawca kuchni i autor książki "Pyszne przypadki- niewiarygodne historie słynnych dań" Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
W "Jedynce Dzieciom" o różnorodnych przyprawach Papryka, cynamon, kurkuma... i bardzo wiele innych przypraw, bez których trudno sobie wyobrazić ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta... Dziś mają swoje miejsce w naszych kuchniach i możemy je bez trudu kupić w każdym sklepie... Kiedyś bywały cenniejsze niż złoto... O przyprawach mówiliśmy w "Jedynce Dzieciom". Gościem audycji był szef kuchni Jakub Steuermark. Zobacz więcej na temat: dzieci przyprawy Joanna Ficińska
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka jedzenie
Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami". Zobacz więcej na temat: Trójka wypieki owoce jagody wakacje Martyna Matwiejuk
Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska kulinaria smak
Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy pokochali ten sposób podawania ryżu - Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. To serce sushi - mówi Piotr Kuc, mistrz Polski w sushi. - Polacy pokochali to danie, dziś w Polsce bez problemu dostępne są wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania - dodaje Alon Than, mistrz świata w sushi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński sushi kuchnia japońska jedzenie
Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie wegetarianizm Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski internet
Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnie świata Kamil Jasieński Amadeusz Braksator