Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia regionalna Podlasie jedzenie Łukasz Modelski
Medialny kucharz okazał się agentem. Miał zakłócić igrzyska Francuskie służby aresztowały przebojowego "kucharza", gwiazdę rosyjskich show Kiryła Grjaznowa tuż przed rozpoczęciem igrzysk. Mężczyźnie - szefowi kuchni w renomowanej restauracji i najpewniej współpracownikowi rosyjskich służb - grozi 30 lat więzienia. Wedle ustaleń francuskiego wywiadu szykował prowokację, która mogła w poważny sposób zakłócić igrzyska olimpijskie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Rosja wojna na Ukrainie Ukraina USA Francja wywiad GRU FSB
POLSKIE RADIO 24 Co obcokrajowcy cenią w Polsce? Odpowiedź może zaskoczyć Obcokrajowców do Polski przyciągają nie tylko kuchnia i inne tempo życia, ale też podobieństwa w sposobie świętowania - mówili w Polskim Radiu 24 Meksykanka Isabel Balderas, restauratorka i Husein Celifd, turecki dziennikarz i student. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 obcokrajowcy społeczeństwo
Dania, które pokochał świat! Czasem powstawały na konkretne zamówienie, czasem na specjalną okazję, czasem przez... przypadek, z powodu braku składników, a nawet...na złość innym. Dania, które pokochał świat! Opowiedział o nich Łukasz Modelski, dziennikarz, znawca kuchni i autor książki "Pyszne przypadki- niewiarygodne historie słynnych dań" Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
W "Jedynce Dzieciom" o różnorodnych przyprawach Papryka, cynamon, kurkuma... i bardzo wiele innych przypraw, bez których trudno sobie wyobrazić ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta... Dziś mają swoje miejsce w naszych kuchniach i możemy je bez trudu kupić w każdym sklepie... Kiedyś bywały cenniejsze niż złoto... O przyprawach mówiliśmy w "Jedynce Dzieciom". Gościem audycji był szef kuchni Jakub Steuermark. Zobacz więcej na temat: dzieci przyprawy Joanna Ficińska
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka jedzenie
Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami". Zobacz więcej na temat: Trójka wypieki owoce jagody wakacje Martyna Matwiejuk
Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska kulinaria smak
Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy pokochali ten sposób podawania ryżu - Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. To serce sushi - mówi Piotr Kuc, mistrz Polski w sushi. - Polacy pokochali to danie, dziś w Polsce bez problemu dostępne są wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania - dodaje Alon Than, mistrz świata w sushi. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński sushi kuchnia japońska jedzenie
Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie wegetarianizm Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski internet
Food truck i festiwalowe odkrycie. Amadeusz Braksator poleca sprawdzone przepisy Amadeusz Braksator uwielbia dobrze jeść i gotować, o czym opowiada w mediach społecznościowych. Nam zdradził swoje ulubione przepisy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zawsze się udają. Opowiedział także, czym pozytywnie zaskoczył go festiwalowy food truck. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnie świata Kamil Jasieński Amadeusz Braksator
Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria gotowanie potrawy regionalne
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki gotowanie gastronomia
Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło" W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kulinaria HISTORIA
Herbata o poranku. Czy obudzi nas tak skutecznie jak kawa? Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Twierdzą, że pozwala im się obudzić. My sprawdzimy, czy kawę można zastąpić herbatą i czy skutek będzie taki sam. O bogatym świecie herbat opowiedzą Kamila i Łukasz Drężek, amatorzy herbaty znani jako Łyk Ciszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata dieta zdrowie
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie Włochy kulinaria