Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kulinaria kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak jedzenie gotowanie Bogdan Gałązka
Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności" W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności". Zobacz więcej na temat: gotowanie Jakub Gutek
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kulinaria desery
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak smak NAUKA zdrowie jedzenie słodkości
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń zioła chwasty gotowanie
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kulinaria kuchnie świata kuchnia tajska kuchnia chińska
Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa Łukasz Modelski Dwójka
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA kulinaria jedzenie II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Tajemnice kuchni podlaskiej W audycji pogłębiona refleksja na temat kuchni podlaskiej, która dotyczy zwłaszcza nowoczesnej kuchni tego regionu. Jest mowa o pożegnaniu z kartoflem i sięganiu do (innych) korzeni. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia regionalna Podlasie jedzenie Łukasz Modelski
Medialny kucharz okazał się agentem. Miał zakłócić igrzyska Francuskie służby aresztowały przebojowego "kucharza", gwiazdę rosyjskich show Kiryła Grjaznowa tuż przed rozpoczęciem igrzysk. Mężczyźnie - szefowi kuchni w renomowanej restauracji i najpewniej współpracownikowi rosyjskich służb - grozi 30 lat więzienia. Wedle ustaleń francuskiego wywiadu szykował prowokację, która mogła w poważny sposób zakłócić igrzyska olimpijskie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Rosja wojna na Ukrainie Ukraina USA Francja wywiad GRU FSB
POLSKIE RADIO 24 Co obcokrajowcy cenią w Polsce? Odpowiedź może zaskoczyć Obcokrajowców do Polski przyciągają nie tylko kuchnia i inne tempo życia, ale też podobieństwa w sposobie świętowania - mówili w Polskim Radiu 24 Meksykanka Isabel Balderas, restauratorka i Husein Celifd, turecki dziennikarz i student. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 obcokrajowcy społeczeństwo
Dania, które pokochał świat! Czasem powstawały na konkretne zamówienie, czasem na specjalną okazję, czasem przez... przypadek, z powodu braku składników, a nawet...na złość innym. Dania, które pokochał świat! Opowiedział o nich Łukasz Modelski, dziennikarz, znawca kuchni i autor książki "Pyszne przypadki- niewiarygodne historie słynnych dań" Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
W "Jedynce Dzieciom" o różnorodnych przyprawach Papryka, cynamon, kurkuma... i bardzo wiele innych przypraw, bez których trudno sobie wyobrazić ugotowanie zupy czy upieczenie ciasta... Dziś mają swoje miejsce w naszych kuchniach i możemy je bez trudu kupić w każdym sklepie... Kiedyś bywały cenniejsze niż złoto... O przyprawach mówiliśmy w "Jedynce Dzieciom". Gościem audycji był szef kuchni Jakub Steuermark. Zobacz więcej na temat: dzieci przyprawy Joanna Ficińska
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Jak świętować to z ogniem Na początku lipca przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli. Wielbiciele pikantnych potraw zapewne uczczą ten dzień specjalnym daniem z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy. W Czwórce mówimy o tej ostrej zawodnicze i sprawdzamy która papryczka obecnie dzierży palmę pierwszeństwa w wypalaniu kubków smakowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński papryka jedzenie
Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami". Zobacz więcej na temat: Trójka wypieki owoce jagody wakacje Martyna Matwiejuk
Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska kulinaria smak