Polskie Radio
Section05
kuchnia

Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy!

Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów".
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek

Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi jedzenie Piotr Firan Raf Uzar Trójka

Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki

Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie kulinaria