Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej - Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia polska tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz
"Festiwal różowej zupy". W Wilnie święto chłodnika litewskiego Kolor różowy dominuje dziś w Wilnie. W mieście odbywa się bowiem "Festiwal różowej zupy" czyli chłodnika litewskiego. Jest to jedno z najważniejszych dań kuchni litewskiej. Litwini zupę tę nazywają "szaltibarszciai" czyli zimnym barszczem. Zobacz więcej na temat: Wilno Litwa chłodnik kulinaria gotowanie potrawy regionalne
Lokale gastronomiczne okiem Coocharza. Czy jest przepis na sukces w branży? Kuba Przeździecki, znany jako Coocharz, swoimi przepisami dzieli się w sieci. Gotuje w domu, ale ma też doświadczenie w branży gastronomicznej. W Czwórce zdradza, jak wybiera restauracje w nowym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Jakub Przeździecki gotowanie gastronomia
Polskie Radio 24 Dawne książki kulinarne. "Po powstaniu listopadowym wszystko się zmieniło" W Polskim Radiu 24 powrót do tematów kulinarnych. Dr Bogdan Gałązka znów opowiadał o najsłynniejszych w historii szefach kuchni i ich spuściźnie. Co można wyczytać z dawnych książek kucharskich - poza przepisami? Jak interpretować historyczne receptury i jakich trudności nastręczają - o tym w audycji "Kwadratura kultury". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Monika Małkowska kulinaria HISTORIA
Herbata o poranku. Czy obudzi nas tak skutecznie jak kawa? Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. Twierdzą, że pozwala im się obudzić. My sprawdzimy, czy kawę można zastąpić herbatą i czy skutek będzie taki sam. O bogatym świecie herbat opowiedzą Kamila i Łukasz Drężek, amatorzy herbaty znani jako Łyk Ciszy. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata dieta zdrowie
Ta pizza jest najlepsza w Polsce. Włosi wydali werdykt Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo ranking pizza restauracja jedzenie Włochy kulinaria
Nowe technologie w kuchni. Jak zmieniają się nasze kulinarne przyzywczajenia? Mamy wielofunkcyjne urządzenia, inteligentne lodówki, a mimo to rzadziej gotujemy w domu. W Czwórce sprawdzamy, jak nowe technologie i nowe rozwiązania zmieniają nasze przyzwyczajenia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie nowe technologie
Za kulisami Sejmu Wielkiego i Konstytucji 3 maja. Gdzie mieszkali posłowie i jak byli ubrani? W audycji specjalnej wędrowaliśmy po miejscach, w których uchwalono Konstytucję 3 maja. Opowiedzieliśmy, jak wyglądały kiedyś, a jak prezentują się dziś. Gdzie mieszkali posłowie? Jak byli ubrani? Co jedli? Zobacz więcej na temat: konstytucja 3 maja historia Polski Stanisław August Poniatowski Hugo Kołłątaj Sejm czteroletni Ignacy Potocki rocznica szlachta Anna Stempniak
Ludzie, zabytki czy przyroda. Co Polska powinna promować na świecie? Włosi po raz pierwszy w swojej historii (15 kwietnia) obchodzili Dzień Made in Italy, którego celem jest podkreślenie znaczenia tradycji, dziedzictwa, rodzimej produkcji i jej promocja w świecie - od specjałów kuchni, przez modę, aż po różne gałęzie przemysłu. Gdyby podobne święto obchodzono w naszym kraju, to co "made in Poland" powinniśmy promować, czym mamy prawo chwalić się na świecie? Zobacz więcej na temat: turystyka Włochy zabytki dziedzictwo narodowe architektura Wieliczka regiony UNESCO Narodowy Instytut Dziedzictwa sztuka ludowa przyroda Roman Czejarek
Jeść zdrowo czy z grilla? To się nie wyklucza Długi weekend majowy i ładna pogoda, to "zestaw obowiązkowy", który gwarantuje oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Tylko czy grill musi oznaczać wyłącznie niezdrowe, tłuste i mocno przyprawione jedzenie? Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo majówka weekend długi weekend grill jedzenie
Eksplodujący karczoch. Warzywo wybuchło podczas krojenia Karczoch krojony przez mieszkankę północy Włoch eksplodował jej w rękach. Wybuch warzywa wytłumaczono reakcją chemiczną. Przestraszonej kobiecie na szczęście nic się nie stało. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy warzywa
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zioła las chwasty kulinaria jedzenie
"Twoja lista przebojów". Czego słucha Pascal Brodnicki? Gościem "Twojej listy przebojów" był Pascal Brodnicki - francusko-polski kucharz, osobowość telewizyjna, autor książek o tematyce kucharskiej. W audycji zaprezentował nie tylko swoje muzyczne wybory, ale opowiedział również o roli muzyki w kuchni. Zobacz więcej na temat: Robert Kamyk muzyka rozrywkowa Pascal Brodnicki kulinaria MUZYKA
Michał Teklak i jego kuchenne eksperymenty Orange chicken, sałatka z brukselki czy kurczak panierowany z Buldaku. Michał odtwarza viralowe dania, sprawdza przepisy blogerów kulinarnych, wykorzystuje gotowe dania z torebki, a z widzami wita się słowami "Cześć, serduszka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Teklak przepisy kulinarne jedzenie Marta Hoppe media społecznościowe internet
"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. - Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska rośliny jedzenie
Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu - Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti gotowanie
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski jedzenie Słowacja Dwójka kulinaria
Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj! - W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie media społecznościowe kulinaria