Polskie Radio
Section05

kuchnia

Matteo Brunetti i kuchnia w polsko-włoskim domu

- Kiedyś mówiłem, że jestem bardziej Włochem niż Polakiem. Dziś mówię, że czuję się w 100 procentach Włochem i w 100 procentach Polakiem - przyznaje Matteo Brunetti, finalista 6. odsłony Masterchefa, który 6 lat temu na stałe związał się z Polską, a w mediach społecznościowych dzieli się wybornymi przepisami na włoskie dania. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia włoska Włochy Matteo Brunetti gotowanie

Witold Szabłowski: "Rosja od kuchni". Jak władza karmi propagandą

Służyć propagandzie i funkcjonować jako fake news może nawet jedzenie. W "Rosji od kuchni" Witold Szabłowski opisuje 100 lat kulinarnej historii naszego wschodniego sąsiada. Kuchnia staje się dla niego pretekstem do opowieści o tym, jak Moskwa podbija różne kraje, używając do tego jedzenia, kucharzy, przepisów. - To nie jest książka prorosyjska - zastrzega autor. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Rosja Władimir Putin Witold Szabłowski dyktatura reżim gotowanie HISTORIA historia ZSRR kuchnia rosyjska

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria jedzenie literatura KULTURA