Polskie Radio
Section05

kuchnia

Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki

Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński gotowanie kulinaria

Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka!

W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid