Dzień Kotleta Schabowego – król polskich stołów z austriackim rodowodem Choć nad Wisłą pojawił się dopiero niecałe dwieście lat temu, dziś uchodzi za jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Doczekał się też własnego święta – Dzień Kotleta Schabowego przypada 7 listopada. Zobacz więcej na temat: kotlet schabowy kuchnia polska Trójka Radosław Nałęcz Piotr Firan Grzegorz Łapanowski
Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia regionalna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie Anna Popek
Kuchnia lwowska - kulinarna podróż po Galicji Zapraszamy na rozmowę o książce "Kuchnia lwowska. Kulinarna podróż przez Galicję" z jej autorką - Marianną Dushar. Zobacz więcej na temat: Lwów kulinaria Galicja Łukasz Modelski KULTURA Dwójka
Koreański przysmak okazał się zabójczy. Zjadł "żywą ośmiornicę", po chwili nie żył Degustacja koreańskiego przysmaku sannakji - posolonych macek małej ośmiornicy wijącej się po talerzu - zakończyła się zgonem 82-latka – podaje koreański portal The Korean Herald. Zdarzenie miało miejsce w Kwandżu na południu kraju. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Korea Południowa śmierć
Stara Trta - najstarsza winorośl na świecie Maribor znajduje się w regionie Podravje w Słowenii. To własnie w tym mieście rośnie najstarsza winorośl na świecie – Stara Trta. Zobacz więcej na temat: Winnica Słowenia Łukasz Modelski Dwójka kulinaria
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone smak cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co znaczyło "obracać w perzynę", a co znaczy dziś? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czy "obracać w perzynę" kiedyś znaczyło coś innego. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
Wiele hałasu o humus. Przepisy Samar Khanafe Kuchnia Bliskiego Wschodu jest obfita, różnorodna, wielopokoleniowa i karmi domowników przede wszystkim warzywami. Jej smaki opisuje Samar Khanafe. W książce "Dukkah, kumin i włoszczyzna. Wegetariańska kuchnia bliskowschodnia" znajdziemy 133 przypisy na orientalne dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria gotowanie Bliski Wschód Mateusz Kulik
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięła "kajzerka"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, skąd pochodzi słowo "kajzerka". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co to jest "głąbik krakowski"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest "głąbik krakowski". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Z czego składa się żymlok? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest żymlok, bułczanka czy czarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi jedzenie Piotr Firan Raf Uzar Trójka
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie hobby Marta Hoppe
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński jedzenie Japonia
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Raczyńska owoce Piotr Firan kulinaria restauracja wyróżniony Karol Gnat