"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięła "kajzerka"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, skąd pochodzi słowo "kajzerka". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Co to jest "głąbik krakowski"? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest "głąbik krakowski". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Z czego składa się żymlok? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Sprawdzamy, czym jest żymlok, bułczanka czy czarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
Spotkania przy stole, warsztaty kulinarne, degustacje: trwa TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia W języku jidisz słowo "tisz" oznacza "stół", ale także spotkanie przy stole, wspólne biesiadowanie: jedzenie, picie, rozmowy. I taki też jest zamysł tej imprezy, która w tym roku odbywa się po raz szósty: wspólne, radosne spędzanie czasu, rozmowy czasem do rana. Bo nic lepiej nie łączy, niż wspólne jedzenie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Muzeum Historii Żydów Polskich Żydzi jedzenie Piotr Firan Raf Uzar Trójka
Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie jedzenie hobby Marta Hoppe
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński jedzenie Japonia
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Raczyńska owoce Piotr Firan kulinaria restauracja wyróżniony Karol Gnat
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie kulinaria
Budki z frytkami mają być chronionymi obiektami. "To część belgijskiej kultury i tożsamości" Flandria, region na północy Belgii, dąży do uznania budek z frytkami za chronione obiekty dziedzictwa kulturowego. Frytki w tym kraju już wiele lat temu zostały określone mianem dziedzictwa narodowego. Teraz przyszedł czas na popularne niegdyś budki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Belgia Beata Płomecka dziedzictwo narodowe
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka tłuszcz Łukasz Modelski
Wege przysmaki prosto z Kresów Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. O poranku opowie o nich Paweł Ochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia regionalna
Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja Dwójka Łukasz Modelski
Prosta, smaczna, uwielbiana na całym świecie. Międzynarodowy Dzień Szarlotki! Przepis jest prosty i ma dwa podstawowe składniki: ciasto oraz jabłka. Szczegóły (rodzaj ciasta, stopień kwaskowatości jabłek) jest kwestią absolutnie indywidualną. A efektem jest oczywiście szarlotka, w Polsce zwana także jabłecznikiem. 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodkości ciasta jabłecznik Jan Pachlowski Piotr Łodej Trójka
ABC kuchennego biochemika. Jak zaparzyć herbatkę czary-mary? Kuchnia może być doskonałym polem do eksperymentów. Niezwykłych wrażeń może dostarczyć między innymi parzenie herbaty, o czym przekonuje w Czwórce Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata eksperyment Oliwia Krettek
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Łukasz Modelski
Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia regionalna