Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie kulinaria
Budki z frytkami mają być chronionymi obiektami. "To część belgijskiej kultury i tożsamości" Flandria, region na północy Belgii, dąży do uznania budek z frytkami za chronione obiekty dziedzictwa kulturowego. Frytki w tym kraju już wiele lat temu zostały określone mianem dziedzictwa narodowego. Teraz przyszedł czas na popularne niegdyś budki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Belgia Beata Płomecka dziedzictwo narodowe
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka tłuszcz Łukasz Modelski
Wege przysmaki prosto z Kresów Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. O poranku opowie o nich Paweł Ochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia regionalna
Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja Dwójka Łukasz Modelski
Prosta, smaczna, uwielbiana na całym świecie. Międzynarodowy Dzień Szarlotki! Przepis jest prosty i ma dwa podstawowe składniki: ciasto oraz jabłka. Szczegóły (rodzaj ciasta, stopień kwaskowatości jabłek) jest kwestią absolutnie indywidualną. A efektem jest oczywiście szarlotka, w Polsce zwana także jabłecznikiem. 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA słodkości ciasta jabłecznik Jan Pachlowski Piotr Łodej Trójka
ABC kuchennego biochemika. Jak zaparzyć herbatkę czary-mary? Kuchnia może być doskonałym polem do eksperymentów. Niezwykłych wrażeń może dostarczyć między innymi parzenie herbaty, o czym przekonuje w Czwórce Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata eksperyment Oliwia Krettek
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka Łukasz Modelski
Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia regionalna
Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid
Wszystko o piegach - w literaturze, piosence i kuchni W środowej "Jedynce dzieciom" rozmawialiśmy o piegach. Tych w literaturze, piosence oraz kuchni. Na audycję zaprosiła Joanna Ficińska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska literatura
Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo? Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: zdrowie Dwójka Łukasz Modelski
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie Austria Mateusz Kulik
Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie Austria
"Le Ménagier de Paris" - poradnik dla kobiet i książka kucharska W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" mówiliśmy o pochodzącym z końca XIV wieku rękopiśmienniczym poradniku dla kobiet "Le Ménagier de Paris" ("Gospodarz paryski") - napisanym w formie pouczeń kierowanych przez paryskiego mieszczanina Arnulfa do jego 15-letniej, nowo poślubionej żony. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski
Nie tylko kwaśnica, także schabowy. Dania popularne na Podhalu Moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice czy kołacze to oryginalne i popularne potrawy kuchni góralskiej, jednak na Podhalu coraz częściej na stołach goszczą pierogi, bigos i... schabowy. Co najbardziej smakuje turystom? Zobacz więcej na temat: Zakopane góry Tatry kuchnia regionalna społeczeństwo turystyka
Zurrukutuna - baskijska zupa na mrozy - Nazwa tego dania pochodzi od baskijskiego słowa "zurrupatu", które opisuje dźwięk towarzyszący jedzeniu bardzo gorącej zupy - mówi Adrian Stojewski, autor bloga ”Hiszpańskie Smaki”. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Hiszpania hobby Mateusz Kulik
Zurrukutuna. Rozgrzewające baskijskie smaki na talerzu Zurrukutuna to zupa czosnkowa z Kraju Basków. Danie składa się z trzech skromnych, ale jednocześnie charakterystycznych składników, czyli z czosnku, dorsza i papryki chorisero. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie