Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo. Zobacz więcej na temat: jedzenie Stanisław August Poniatowski Dwójka Łukasz Modelski
Przepisy na lepszą Polskę w "Rewolucyjnej książce kucharskiej" "Rewolucyjna książka kucharska" to zbiór przepisów na lepszą Polskę. Okazuje się, że dzięki wprowadzeniu niewielkich zmian, poprawieniu tego, co już mamy, zrobimy ogromny krok, który pozwoli nam zadbać o kraj, kontynent i planetę. Co ciekawe, w książce przepisów kulinarnych nie brakuje. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Marta Hoppe planeta
Duże i małe miasta oraz działania proekologiczne w Czwórce W programie m.in. przyjrzymy się małym i dużym miastom, sprawdzimy, co się dzieje w ramach Europejskiego Tygodnia Redukcji Odpadów, a także na czym polega kuchnia zero waste. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie młodzież
Frytki - belgijski przysmak z listy UNESCO Znana na całym świecie przekąska, która uchodzi za przysmak dzieciaków, jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie mają specjalną recepturę, ale można je też przyrządzić w polskim domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Belgijskie frytki - co w nich takiego niezwykłego? Frytki belgijskie są dziś kultowym przysmakiem. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w Belgii bez ich skosztowania, co w nich jest takiego niezwykłego, że są tak popularne? Czym różnią się od "zwykłych" frytek? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Nie jedz plastiku ze swojej patelni Okazuje się, że nawet pojedyncze rysy na naszej patelni mogą prowadzić do uwalniania się z niej plastiku, który przypadkowo możemy zjeść - warto tego unikać. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA mikroplastik ekologia gotowanie
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Warsztaty kuchni staropolskiej. Zajęcia w pałacu wilanowskim Jakie potrawy jedzono kiedyś w Polsce? Tego mogą dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych organizowanych w pałacu w Wilanowie. W "Jedynce Dzieciom" nasz reporter Krzysztof Sadowy sprawdził, jak przygotować staropolskie potrawy i desery. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska gotowanie
Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie mięso owoce morza STYL ŻYCIA Mateusz Kulik USA
Tajemnice norweskiej kuchni Dlaczego kobiety w Norwegii kradły masło? Jak powstaje sztokfisz? Na ile ważne w norweskim życiu były śledzie? Co wspólnego z kuchnią mają trolle, nisse i elfy? Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Norwegia Łukasz Modelski Dwójka
Złota owsianka podbija sieć. "Idealne śniadanie na jesienny czas" Aby uzyskać taką potrawę wystarczy w rondelku na oleju kokosowym albo maśle podgrzać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Sprawdzamy jak smakuje "złota owsianka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz Mateusz Kulik kulinaria gotowanie
"Faceci w kuchni". O mężczyznach i ich umiejętnościach kulinarnych Wolna Sobota, wyjątkowo, w prowadzeniu dwóch panów. Sięgniemy więc po hasło "facet w kuchni". Jeden prowadzący gotuje dość dobrze, umiejętności drugiego… pomińmy milczeniem. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Patryk Michalski gotowanie
"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Patatas bravas - ziemniaczana przekąska Patatas bravas są jedną z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa niezwykle prosta, której główną rolę odgrywają ziemniaki z ostrym sosem z papryki, oliwą z oliwek i mąki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia hiszpańska jedzenie
Francuski gulasz, czyli… wołowina po burgundzku Wołowina po burgundzku to pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzamy, jak przyrządzić przysmak francuskich chłopów w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie przepisy kulinarne przepisy Mateusz Kulik Burgundia
Kuchnia w dobie kryzysu i w dobie prosperity Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Przemysław Bociąg, antropolog kultury i dziennikarz. Rozmawialiśmy o wpływie gospodarek niedoboru i ekonomicznego boomu na zwyczaje żywieniowe społeczeństwa. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski
Jan Szyttler i jego książki kucharskie Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski Dwójka
"Trójka – jesteśmy połączeni". Z Trójkowym mikrofonem w Prisztinie [POSŁUCHAJ] Akcja "Trójka – jesteśmy połączeni" wróciła po dłuższej przerwie! Tym razem z Trójkowym mikrofonem zwiedziliśmy stolicę najmłodszego państwa Europy, czyli Prisztinę, i jej okolice. Historię Kosowa i Prisztiny przybliża nam dziś Paweł Turski. Zobacz więcej na temat: Trójka Trójka - jesteśmy połączeni Paweł Turski podróże turystyka LOT Kosowo prisztina Bałkany