Ostrygi. Dziś rarytas, kiedyś danie dla ubogich Są śliskie i mają mało apetyczny wygląd, ale zajadają się nimi koneserzy morskich specjałów na całym świecie. Sprawdzimy jak smakują ostrygi. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie
Surf & turf - nieoczywiste połączenie. Kulinarne szaleństwo Surf & turf to połączenie w głównym daniu mięsa i czegoś, co pływało. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon, czyli częścią polędwicy wołowej, albo stek z krewetkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie mięso STYL ŻYCIA Mateusz Kulik USA
Miś Michaś i smok Adaś kontra owoce morza Miś Michaś i smok Adaś są w Gdyni. W tym mieście portowym mogą do woli słuchać szumu morza i śpiewu mew, a także oglądać piękne żaglowce, statki i okręty. Oczywiście nie należy tego robić o pustym brzuszku. Miś nie może przestać myśleć o dzisiejszym wyjściu do restauracji, które zapowiada się wybornie! Będą owoce morza, a nasi współpracownicy zastanawiają się, jak owoce znalazły się w morzu. Może spadły ze statku i rybacy je wyłowili? A czy takie owoce, które pływały w słonej morskiej wodzie są w stanie zachować swoją słodycz? Zobacz więcej na temat: Współpracownia Misia Michasia i Smoka Adasia Miś Michaś Smok Adaś radio dla dzieci piosenki dla dzieci
Krewetki na polskiej plaży. Skąd się wzięły? Na plażach Słowińskiego Parku Narodowego pojawiły się… krewetki. Jak to możliwe? W jaki sposób dotarły aż do Polski? Czy wkrótce, podczas wizyty nad Bałtykiem, zamiast dorsza będziemy jadać właśnie owoce morza? Zobacz więcej na temat: Bałtyk Morze Bałtyckie krewetki Trójka społeczeństwo Tomasz Miara
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA kuchnia ryby jedzenie
Mimo biblijnego zakazu starożytni Judejczycy spożywali niekoszerne ryby Mieszkańcy Judei nie przestrzegali starotestamentowego zakazu jedzenia ryb, które nie posiadają płetw i łusek – dowodzą badania przeprowadzone przez izraelskich uczonych. Zobacz więcej na temat: HISTORIA ciekawostki odkrycia i ciekawostki NAUKA archeologia Biblia Izrael jedzenie ryby
Ryby - jak je wybierać w sklepie, by nie szkodzić środowisku? Ryby i przetwory rybne są dobrym źródłem m.in. fosforu, selenu, jodu i fluoru. W stosunku do innych produktów żywnościowych szczególnie bogate są w fluor, jod i selen, a konserwy z ryb nie filetowanych także w wapń i fosfor. Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając ryby w sklepie? Zobacz więcej na temat: ryby zdrowie społeczeństwo Boże Narodzenie Roman Czejarek
Owoce morza pełne plastiku Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński ekologia jedzenie
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg gotowanie
Francja: rekordowo olbrzymią ostrygę wyłowiono z Atlantyku Ten połów zostanie zapamiętany na lata. Z wód Oceanu Atlantyckiego u zachodnich wybrzeży Francji wyłowiono gigantyczną ostrygę. Jej długość wynosi prawie 30 centymetrów. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Francja ostrygi
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba
Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka gotowanie ryby
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
"O" jak owoce morza Czym są owoce morza i czemu zawdzięczają swą nazwę? Zobacz więcej na temat: przekąski Smak na tak kulinaria
Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety Na zmianę diety i przyzwyczajeń żywieniowych nigdy nie jest za późno. - Warto postawić na ryby. Tym bardziej, że na ich przygotowanie jest wiele sposobów, z których rzadko korzystamy - zachęca Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz Kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Kokaina warta 30 milionów euro ukryta w małżach Około 430 kilogramów kokainy, o czarnorynkowej wartości 30 milionów euro, odkryto w kontenerach z małżami w porcie w Hawrze na północy Francji. Zobacz więcej na temat: narkotyki policja przestępczość
Portugalia: mniej owoców morza Portugalia wprowadza czasowy zakaz poławiania małży. Powodem są wysokie temperatury, które przyczyniają się do powstawania szkodliwych toksyn. Zobacz więcej na temat: Portugalia
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie - Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kuchnia włoska Lato z Radiem 2013