Kuchnia podlaska. Co warto zjeść w Białymstoku? – Kuchnia podlaska jest smaczna, prosta, ogólnodostępna i nie najdroższa – mówi Andrzej Fiedoruk, ekspert kulinarny, autor książek o kuchni Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Białystok Podlasie Paweł Turski podróże Trójkowy Rajd Rowerowy Piotr Firan kulinaria
Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi
Czarne risotto. Jak poczuć smaki Chorwacji we własnej kuchni? Crni rižot, czyli risotto z mątwy to serwowane na chorwackim wybrzeżu tzw. czarne risotto. Wygląda tajemniczo, a jego smak oczarował niejednego. - Sekretem tego dania jest tusz mątwy - mówi mistrz kuchni i bloger Rafał Kołodziej Zobacz więcej na temat: Czwórka Chorwacja Dalmacja risotto jedzenie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Trójka w Katowicach, czyli co jedzą i jak mówią na Śląsku? Być na Śląsku i nie spróbować tradycyjnej rolady i modro kapusty? Niemożliwe! Ale kuchnia śląska także się zmienia, o czym przekonali się redaktorzy Trójki. Czy zmienia się też śląska gwara? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Śląsk Katowice Piotr Firan Trójka
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska Gdańsk jedzenie
Warsztaty kulinarne w Pałacu w Wilanowie. "To nieprawda, że kuchnia staropolska jest niezdrowa" - Kuchnia staropolska była w dużej mierze roślinna, rybna, stosowano wiele ziół, te przepisy były zbilansowane - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Szulist-Płuciniczak, zastępca kierownika działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek HISTORIA KULTURA Wilanów Jan III Sobieski
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Kraków Mateusz Kulik gotowanie kulinaria
Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk Hiszpania gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Chili con carne. Jeden garnek prosto z Meksyku Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej. Kusi aromatem, wybornie smakuje i syci. Jak ją zrobić? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk Hiszpania
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria jedzenie Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
Drukarka 3D. W kuchni też się przyda Wydrukować w technice 3D można obecnie niemal wszystko. Do tego grona niedawno dołączyło również jedzenie. Czy to przyszłość żywienia, a może tymczasowa fanaberia? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie drukarki DRUK 3D Marta Zinkiewicz
Duński hot dog, czyli røde pølser o korzennym aromacie Røde pølser to narodowe duńskie danie. To hot dog, ale zamiast parówki jest w nim kiełbasa, która musi wystawać z bułki, w dodatku ma bardzo ciekawy aromat korzennych przypraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Dania Mateusz Kulik
Tego nie używaj w kuchni. GIS ostrzega przed szkodliwym sprzętem Sprzęt kuchenny groźny dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ostrzega przed używaniem popularnego sprzętu kuchennego. Zobacz więcej na temat: POLSKA GIS społeczeństwo zdrowie
Między pajdą chleba a kawiorem. Jak jedzono w PRL-u? "Rząd się wyżywi". W ten sposób rzecznik prasowy Rady Ministrów PRL, Jerzy Urban, skomentował sankcje nałożone przez Ronalda Reagana. Choć słowa te padły w roku 1981, doskonale oddają mentalność władzy komunistycznej przez cały czas jej trwania. W książce "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" pisze o tym dr Monika Milewska. Zobacz więcej na temat: Michał Montowski PRL żywność historia Polski
Majówka: sezon grillowy czas zacząć! Synoptycy na długi majowy weekend zapowiadają pogodę w kratkę. Rodzimych wielbicieli grilla to jednak nie odstrasza: już myślą i kombinują, co położyć na kratkę nad rozpalonym żarem, czym smakowitym zaskoczyć rodzinę i gości? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie grill warzywa karkówka kaszanka Paweł Turski Łukasz Sobolewski Trójka majówka
Dieta anglosaskich królów była głównie wegetariańska, chyba że wpadali na grilla do chłopów Historycy od dawna zakładali, że wczesnośredniowieczni królowie i ich drużyny spożywali więcej mięsa niż reszta społeczeństwa. Nowe badania brytyjskich naukowców podważają to założenie i rzucają nowe światło na stosunki między władcą i poddanymi. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Anglia Wielka Brytania średniowiecze dieta archeologia odkrycia i ciekawostki NAUKA
Popyt na "mięso bez mięsa". Dlaczego te produkty cieszą się popularnością? Warzywne burgery, kabanosy czy kaszanki, czyli innymi słowy „mięso bez mięsa”. Z czego składają się tego rodzaju produkty? Czy poza marchewką, soczewicą, kaszą i mnóstwem przypraw zawierają też sztuczne barwniki, konserwanty i zagęszczacze? Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność diety społeczeństwo Agnieszka Kunikowska
Wczesna wiosna to doskonały czas na zbieranie ziół i przetwory Piotr Ciemny, autor bloga "Chwasty od kuchni" i książki "Dzikie zioła sezonowo", jest zaprzeczeniem stereotypu zielarza. Owszem, spotkamy go w lasach i na łąkach, ale próżno szukać przy nim laski druida czy zielonego płaszcza z kieszeniami wypchanymi "zielskiem". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie gotowanie