- Narciarze, wybierając miejsca na zimowe wypady, patrzą na najlepsze warunki. Nie mniej ważna jest jednak lokalna kuchnia.
- Joanna Adamiak zdradza, co jadają narciarze wypoczywający we włoskim Livigno. Tu przysmakami są: pizzoccheri, canederli, bresaola.
- Austriacki Tyrol kusi szpeclami, omletem cesarskim czy daniem o nazwie "germknödel".
- Przysmaki Podhala też kuszą narciarzy. Warto skosztować moskali, kwaśnicy i dań z oscypkiem.
Wyjeżdżając na narty czy deskę, warto pamiętać, że w przerwach między zjazdami dobrze jest się posilić. Narciarze i snowboardziści wybierają ciepłe, pożywne dania niezależnie od regionu, w którym szusują. Kuchnie górskich kurortów kuszą ich swymi smakami.
Co jadają narciarze w Livigno?
- Obecnie w Livigno warunki pogodowe są bardzo dobre. Zapewnia to też wysokość, na której położone jest miasteczko - to 1800 metrów n.p.m. Tam sezon narciarski trwa do końca kwietnia - mówi Joanna Adamiak, rzeczniczka prasowa Livigno w Polsce. - Aż 200 tysięcy Polaków w sezonie zimowym odwiedza Livigno. Z pewnością wielu wie, jakie są przysmaki tego regionu.
Ośnieżone stoki lśnią w słońcu, obiecując miłośnikom nart i desek zimowe szaleństwo. Sprawiają też, że riderzy ze stoku schodzą głodni, więc spragnieni wytworów regionalnej kuchni. - Kalorii muszą sobie sporo dostarczyć. W Livigno popularnym daniem jest pizzoccheri - to jest makaron gryczany podobny do tagliatelle, ale szerszy i krótszy. Do niego dodaje się kapustę, ziemniaki, masło, czasem czosnek i ser. To danie jednogarnkowe, proste, sycące. Każdy szef kuchni przyrządza je według własnego przepisu.
Innym przysmakiem z włoskich gór jest canederli, czyli włoska odmiana knedli, zrobionych z czerstwego chleba, jajek, mleka, z regionalnym serem i suszoną, wędzoną szynką. To danie serwowane jest w bulionie wołowym. - Dostajemy na talerzu taki rosół z knedlami w środku - wyjaśnia ekspertka.
13:08 czwórka czwórka do kwadratu 11.02.2024 jedzenie narciarze 16.14.mp3 Co jadają narciarze? Górskie przysmaki poleca Joanna Adamiak (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
Często zamawianym daniem jest bresaola - solone mięso wołowe, które dojrzewa od 2 do 3 miesięcy, aż wyschnie. - Ono ma słodko-piżmowy smak. Jest cieniutko krojone i podawane na chlebie żytnim z dodatkiem masła jałowcowego - opisuje gość Czwórki.
Przysmaki Tyrolu
Popularnym kierunkiem zimowych wyjazdów jest również Austria. Gdy myślimy o tym kraju, to pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy, jest sznycel wiedeński. Nie jest to jednak danie typowo tyrolskie, a to właśnie Tyrol najbardziej kusi narciarzy. - Tam na stokach je się szpecle, czyli mączne kluseczki przecierane od razu do garnka z gorącą wodą - wyjaśnia Joanna Adamiak. - Podawane są zapiekane na żeliwnej patelence, z górskim serem albo smażoną cebulką czy szczypiorkiem.
Zobacz także:
W Alpach nie brakuje też dań ziemniaczanych. Takim jest np. grustl, czyli potrawa z zapiekanych ziemniaków z wołowiną, boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym. Popularne też są dania słodkie takie jak omlet cesarski czy germknödel - klucha na parze z powidłami śliwkowymi, posypywana białym makiem i polewana sosem waniliowym.
Zobacz także:
- Narciarze nie lubią tracić czasu na długie oczekiwanie na desery. Na stokach najczęściej wybierają szpecle, słodkie dania zostawiają sobie na wieczorne posiłki - zdradza gość Mateusza Kulika.
Podhalańska kuchnia regionalna
Oczywiście na darty i deski jeździmy też na rodzime Podhale. - Świetną propozycją, rozgrzewającą i pożywną, jest kwaśnica - danie kwaśno-słone, ostre, które pobudzi apetyt - mówi Joanna Adamiak. - Można zdecydować się też na moskol, czyli placki z gotowanych ziemniaków, mąki, wody i jaj. Narciarze chętnie też decydują się na kotlet schabowy czy bigos. Doskonale wiedzą, że te dania rozgrzeją ich i dodadzą sił.
Kuchnia Podhala to oczywiście też oscypki. Te sery dziś dodawane są do przeróżnych dań, zapewniając im niepowtarzalny smak i aromat. Czwórkowy gość zauważa, że dzieci przestają grymasić, gdy danie jest z oscypkiem.
***
Tytuł audycji: Czwórka do kwadratu
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Joanna Adamiak (rzeczniczka prasowa Livigno w Polsce)
Data emisji: 11.02.2024
Godzina emisji: 16.14
pj/wmkor