- 3 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli.
- W Czwórce więc nie może zabraknąć tego gorącego i piekącego tematu.
- Mówimy o właściwościach papryczki chilli oraz daniach jakie można z jej wykorzystaniem przygotować.
- Nasżą przewodniczką po gorącym świecie paryczek jest Beata Zwolska z bedziepieklo.pl.
Kiedy przypada Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki?
Ognista, czerwona, gorąca i paląca ostra papryczka chilli obchodzi swoje święto 3 lipca. Bez niej nie sposób wyobrazić sobie potraw kuchni meksykańskiej, tajskiej i hinduskiej. Chociaż jak twierdzi rozmówczyni Kamila jasieńskiego, to wcale nie mieszkańcy tych krajów jedzą najbardziej ogniste dania.
Jak się nazywa najostrzejsza papryczka świata?
- Najostrzej w tym momencie, moim zdaniem, jedzą Amerykanie, bo w Ameryce ogólnie od jakiegoś czasu jest, jak ja to mówię, wyścig zbrojeń, jeśli chodzi o ostrą paprykę. W końcu stamtąd pochodzi Carolina Reaper, Peppers X, obecnie najostrzejsza chilli na świecie. Osiąga ponad 3 mln w skali Scoville'a i oficjalnie wpisano ją do Księgi Rekordów Guinessa w sierpniu zeszłego roku. Obydwie zostały wyhodowane przez Eda Currie'ego, amerykańskiego kucharza, hodowcę papryczek chilli - mówi gościni Czwórki. - Próbowałam sosu z Peppers X i powiem tyle, że jest to doznanie jedyne w swoim rodzaju. Mam dalej ten sos w lodówce, on się chyba nigdy nie zepsuje biorąc pod uwagę, jak bardzo jest ostry. Aczkolwiek jak dla mnie to nie jest dobra papryka, w smaku jest dość ziemista.
W Dniu Czerwonej Ostrej Papryczki Chilii nasze studio odwiedziła Beata Zwolska z bedziepieklo.pl Na zdj. z Kamilem Jasieńskim
Co nadaje ostry smak papryczce chilli?
Papryczki chili występują w bardzo wielu odmianach, a najbardziej popularne to: pepperoni, jalapeno, tabasco, habanero czy piri-piri. Ostry smak zawdzięczają zawartej w jej owocach kapsaicynie. Ma ona własności drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe, także wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry. Z reguły chilli spożywa się w niewielkich ilościach, niektórzy stosują ją w całości, ale można ją także marynować, a przede wszystkim suszyć. Chilli stanowi świetny składnik jedzenia, ale także jest doskonałym uzupełnieniem kompozycji smakowych w różnorodnych sosach.
Zobacz także:
Nieoczywiste zastosowanie chilli
- Może podkręcić smak różnych potraw, nie tylko tych azjatyckich czy meksykańskich, są rzeczy, z którymi papryczka chilli dobrze się łączy. Pikantne dobrze idzie z "tłustym", możemy dodać jej do różnych grup jedzenia - tłumaczy Beata Zwolska. - Możemy sobie dodać odpowiedni sos czy paprykę na kanapkę i ona będzie super wystrzelona w kosmos. Możemy dodać także do...bigosu, ale również podkręcić smak czegoś słodkiego. O dziwo lody z ostrym sosem, który ma np. słodką nutę to jest po prostu petarda. Naprawdę bardzo dobrze się komponuje.
28:56 CZWORKA/Popołudniówa - Papryczka chilli wszystko03.07.2024.mp3 O rodzajach i właściwościach papryki w Dniu Czerwonej Ostrej Papryczki Chilii mówi Beata Zwolska z bedziepieklo.pl (Popołudniówa/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieńskiek
Gość: Beata Zwolska (bedziepieklo.pl)
Data emisji: 03.07.2024
Godzina emisji: 15.15
aw