Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kulinaria kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie gotowanie kulinaria zdrowie
Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności. Zobacz więcej na temat: jedzenie Agnieszka Kunikowska gotowanie Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski
Potrawy na święta. Przygotowujemy je sami czy zamawiamy? Czy Polacy przygotowują świąteczne potrawy osobiście, czy jednak idą trochę na skróty i decydują się na catering? O tym w "Tylko szczerze" Laura Osęka, psycholożka i psychodietetyczka SWPS. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Krzysztof Grzybowski Laura Osęka gotowanie
PORADNIK Czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki? Nie marnuj wody Brytyjski rzecznik konsumentów opublikował poradnik o tym, jak w 11 krokach prawidłowo załadować zmywarkę, aby mycie naczyń było efektywne. Niektóre wskazówki mogą zaskakiwać - chociażby ta, która głosi, że nie należy płukać naczyń przed włożeniem ich do zmywarki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa społeczeństwo Wielka Brytania
Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach. Zobacz więcej na temat: kulinaria HISTORIA Mezopotamia Bliski Wschód archeologia chleb wypieki prehistoria odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne
Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun gotowanie Chorwacja STYL ŻYCIA podróże
Obiady czwartkowe w "Popołudniówie". W stylu chorwackim i kaszubskim To będzie prawdziwa czwartkowa, Czwórkowa uczta. Nasze studio odwiedzą Bartek Kieżun i Ewa Szczęsna, czyli włoska mama. Zabiorą nas w swój kuchenny świat. Z Bartkiem poznamy smaki Chorwacji, z Ewą przysmaki Kaszub. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Książka kucharska "Smaki świata" Zuzy Lisowskiej - Gotowanie to moja pasja, którą zaszczepiły we mnie mama i babcia - mówi Zuza Lisowska, miłośniczka podróży i mistrzyni kuchni. W przeszłości brała udział w programie MasterChef, a teraz przedstawia swoją pierwszą książkę kucharską, która zabierze czytelników w kulinarną podróż dookoła świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie restauracja Michał Witak Numer Raz Zuza Lisowska podróże
Rakotwórcze substancje w przyborach kuchennych. Alert GIS Uwaga na groźny dla zdrowia zestaw przyborów kuchennych. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych. Produkt jest wycofywany ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w kuchni. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo zdrowie GIS
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Muzeum Warszawy Anna Stempniak Warszawa jedzenie
Co przez wieki jedzono w stolicy? O tym opowie nowa wystawa w Muzeum Warszawy O tym, czym była i jest kuchnia warszawska od średniowiecza po współczesność, opowiedzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia i fotografie oraz dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej prezentowane na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" w Muzeum Warszawy. Zobacz więcej na temat: odkrycia i ciekawostki Warszawa Muzeum Warszawy
Dieta a zdrowie. Co zrobić, by nasza kuchnia nam służyła? Zdrowy tryb życia, to nie tylko aktywność fizyczna czy unikanie niezdrowych nawyków. To także zdrowa dieta. O tym, jak skomponować optymalne menu, które będzie służyło utrzymaniu zdrowia, opowiedziała w Polskim Radiu 24 dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta zdrowe odżywianie dietetyczka Polskie Radio 24 Artur Wolski Hanna Stolińska
Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan jedzenie sztuczna inteligencja gotowanie nowe technologie czatbot
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kulinaria kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Bogdan Gałązka: moim marzeniem było zostać kucharzem - Już dwa lata chodziłem do szkoły kulinarnej i kiedyś Kurt Scheller mówi do mnie: "Bogdan, czy ty nie chcesz być kucharzem?" - opowiada w Programie 1 Polskiego Radia Bogdan Gałązka, jeden z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju. Czy właśnie wtedy rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią i smakami? Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak jedzenie gotowanie Bogdan Gałązka
Przez żołądek do serca, czyli film "Bulion i inne namiętności" W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z kulturoznawcą i miłośnikiem gotowania Jakubem Gutkiem, z którym rozmawialiśmy o najnowszym filmie Anh Hung Trana "Bulion i inne namiętności". Zobacz więcej na temat: gotowanie Jakub Gutek