Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?
- To tzw. superfood, czyli te pokarmy, w których jest mnóstwo substancji odżywczych, zazwyczaj przeciwutleniaczy, witamin, minerałów - tłumaczyła dietetyk Laura Osęka. - Jeśli uzupełnimy nasze codzienne posiłki "superjedzeniem", czyli dodamy m.in. koktajl z jarmużu, poprawi nam się jakość życia - wymieniała.
Jak przekonywała wciąż niestety niewielu konsumentów wie, jak przyrządzać potrawy z dodatkiem "superfood". - Dieta przeciętnego Polaka nie jest jeszcze na tyle zróżnicowana. A warto zmienić cały swój system odżywiania, pilnować, by w diecie znajdowało się odpowiednio dużo warzyw i owoców. Dopiero wówczas tak naprawdę należy dodać do posiłków "superjedzenie" i wtedy poczujemy różnicę - mówiła ekspertka.
A jakie składniki mineralne znajdziemy w fasoli adzuki, czyli czerwonej soi i jaki najłatwiej przyrządzić dania z nasion chia? Tego także dowiecie się z nagrania materiału reporterskiego przygotowanego przez Martę Hoppe.
Laura Osęka "Zwykłe" polskie jagody również zaczynają być zaliczane do "superfood". To dzięki ich wartościom antyoksydacyjnych, czy przez fakt, że przy regularnym spożywaniu zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 25.01.2017
Godzina emisji: 12.25
kd/kul