Jak podkreślił w audycji "Dajesz radę" Adrian Tarkowski, menedżer restauracji Warszawski Sznyt, by pracować w knajpie wystarczy odpowiedzieć na ogłoszenie. Do zwykłego podawania talerzy niepotrzebne są specjalne umiejętności. Jednak by zostać prawdziwym kelnerem trzeba wykonać duży wysiłek. - To jest praca, która wymaga poświęcenia - wskazał i wymienił cechy, jakimi powinien się wyróżniać dobry kelner.
Jak wyjaśnili Emilia i Piotr, pracownicy restauracji, kelner musi zrobić wszystko, by klient czuł się wyjątkowo i komfortowo. Trzeba mieć wyczucie - nie wolno być natarczywym, ale z drugiej strony gość nie może zostać pozostawiony sam sobie. Trzeba pamiętać, że tak, jak kelner kątem oka obserwuje klientów, tak i on jest pod stałą obserwacją.
Co robi kelner, gdy zapomni, jak nazywa się składnik dania, albo gdy talerz wypadnie mu z ręki na klienta? Jak ważne są napiwki? Jak kelnerzy radzą sobie z "wymagającymi" gośćmi? Co to jest "tabaka"? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Adrian Tarkowski (menedżer restauracji Warszawski Sznyt), Emilia i Piotr (kelenerzy)
Data emisji: 5.10.2017
Godzina emisji: 14.07
kk/kul