- To jest moja najnowsza książka, nie pierwsza, ale najtrudniejsza, bo dzieci są najbardziej wymagające - mówi kulinarna ekspertka. Zdecydowała się na jej stworzenie, bo mało istnieje pozycji, które w przystępny i ładny sposób opowiadałyby najmłodszym na przykład, dlaczego szpinak kurczy się przy obróbce termicznej.
Ania Starmach Sztuka daje wrażliwość - czasem stroję torty jak Jackson Pollock. Ostatnio doszłam jednak do wniosku, że jedzenie jest piękne samo w sobie
"Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" to 60 przepisów podzielonych według stopnia trudności, a przede wszystkim artystyczno-kulinarna kooperatywa sióstr - Ania przygotowała przepisy, Agata ilustracje do książki, natomiast najmłodsza Kasia przepisy testowała.
Sztuka w rodzinie Starmachów odgrywała niemałą role, a w Czwórce Ania zdradza, jak dzisiaj pomaga jej ona w tworzeniu potraw. Opowiada też o kulinarnych książkach dla estetów, o czym śni gdy zasypia, czego w kuchni nauczyła się od babci oraz dlaczego kocha kuchnię francuską.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania "Sztuki jedzenia".
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Anna Starmach (kulinarna specjalistka i autorka książek kucharskich)
Data audycji: 18.12.2016
Godzina audycji: 15.16
jsz/pg