Autor wydanego po latach "Neapolu '44" towarzyszył - jako oficer brytyjskiego wywiadu -wojskom alianckim zajmującym stolicę Kampanii. We włoskim raju kulinarnym panował wówczas - m.in. za sprawą wprowadzonego przez okupantów zakazu połowy ryb - straszliwy głód.
Już w dniu wyzwolenia zjedzono wszystkie tropikalne ryby z miejskiego akwarium. Potem w wykwintnych restauracjach raczono się koniną (sprzedawaną jako "cielęcina po mediolańsku"), a u rzeźnika kupić można było m.in. kurze głowy, żołądki i jelita, racice cielaka czy duży kawałek tchawicy. Ponoć drastycznie zmalała również lokalna populacja kotów...
Przy okazji okazało się, że niezawodną metodę odróżniania królików od kotów wypracowali rzeźnicy katalońscy, bohaterowie innej książki Normana Lewisa.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzenie: Łukasz Modelski
Gość: Tomasz Prange-Barczyński (redaktor naczelnym magazynu "Wino")
Data emisji: 22.03.2015
Godzina emisji: 11.30
mm/jp