- Każdego roku w Europie miliony ton żywności trafia do śmieci.
- Warto wiedzieć, że daty na opakowaniach produktów spożywczych są różnie opisane: "należy spożyć do", "najlepiej spożyć przed".
- Wiele produktów oznaczonych "najlepiej spożyć przed" nadaje się do konsumpcji dużo dłużej. Nawet 6 miesięcy.
- Przed wyrzuceniem jedzenia warto zrobić test trzech zmysłów.
- Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności przypada 29 września.
Każdego roku w Europie, tylko z powodu niezrozumienia dat ważności, wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności. By to zmienić, wystarczy wykorzystać własne zmysły - wzrok, zapach czy smak. Niestety tylko 20 procent Polaków decyduje się na spróbowanie produktu, którego termin przydatności do spożycia minął. Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (29 września) to świetna okazja by przypomnieć, jak czytać daty ważności na produktach spożywczych.
Jak nie marnować jedzenia?
- 30 procent Polaków nie rozróżnia dat na opakowaniach. A to klucz do tego, jak nie marnować jedzenia - mówi Anna Kurnatowska z Too Good To Go. - Na opakowaniach produktów spożywczych są dwa różne oznaczenia, a różnica jest znacząca:
- należy spożyć do
- najlepiej spożyć przed
- Produkty świeże, wrażliwe, takie jak mięso, ryby, wędliny - oznaczone są datą "należy spożyć do" - nie zachęcam by je jeść po dacie ważności, ale zawsze można je sprawdzić - mówi ekspertka. - Nasze jedzenie nie zna się na zegarku i o północy nie mówi "jestem niedobre". Tu zalecamy ostrożność, bo jakieś ryzyko zdrowotne jednak istnieje.
15:19 czwórka czwórka do piątej 29.09.2023 nie wyrzucaj.mp3 Jak nie marnować żywności i dobrze odczytywać daty ważności? (Czwórka do piątej/Czwórka)
Zupełnie inaczej jest produktami oznaczonymi "najlepiej spożyć przed". - Nasza kampania "Często dobre dłużej" odnosi się właśnie do nich - mówi gość Marty Hoppe. - W tej grupie znajdują się: kasze, makarony, konserwy, ale też jogurty.
Co można zrobić żeby nie marnować jedzenia?
Badania wykonane przez naukowców SGGW w Warszawie wykazały, że niektóre produkty są dobre nawet 6 miesięcy po terminie wyznaczonym na opakowaniu.
- 80 procent ankietowanych zadeklarowało, że zdarza im się wyrzucić produkt oznaczony "najlepiej spożyć przed" bez sprawdzania, co wyrzuca - mówi Anna Kurnatowska. - Jeśli kaszę czy makaron przechowujemy dobrze: w miejscu suchym i zacienionym, w dobrze zamkniętym pojemniku, to nic im się nie stanie.
Czwórkowy gość podkreśla, że w przechowywaniu jest klucz do niewyrzucania. - Wszystkie produkty, które będziemy dobrze przechowywać, będą dłużej z nami. Trafią na nasze talerze, a nie do śmietnika.
Popatrz, powąchaj, posmakuj
Pamiętajmy też, przy ocenie produktów spożywczych, że mamy zmysły. Trzy z nich, w tym przypadku są szczególnie istotne. To:
- wzrok - oceniamy kolor produktu
- węch - oceniamy jego zapach
- smak - sprawdzamy czy produkt nie jest kwaśny, gorzki, czy jego smak jest taki jak powinien.
- Jeśli test trzech zmysłów wypadł pozytywne to można przejść do konsumpcji - podpowiada ekspertka.
Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności
Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności został ustanowiony przez ONZ trzy lata temu. Ma za zadanie zwrócić naszą uwagę na problem wyrzucania jedzenia. - Jeśli coś zostało wyprodukowane to znaczy, że kosztowało: czas, pieniądze, środowisko. To wszystko też wiąże się z emisją gazów cieplarnianych - wyjaśnia Anna Kurnatowska. - Marnowanie żywności jest odpowiedzialne za 10 procent emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Każdy z nas może przeciwdziałać temu zjawisku. Starajmy się nie wyrzucać produktów w naszych domach, w marketach sięgać po produkty z półki "z krótkim terminem ważności". - Kupmy tańsze i z krótszą datą, wydamy mniej i mniej jedzenia wyląduje w koszu.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Anna Kurnatowska (Too Good To Go)
Data emisji: 29.09.2023
Godzina emisji: 14.13
pj