W pierwszej godzinie audycji motywem przewodnim będą pierogi - danie-symbol polskiej Wigilii. O tej kultowej, świątecznej potrawie opowie Sylwia Zając, autorka profilu "Ze smakiem na ty". Porozmawiamy o pierogach, które pachną domem i dzieciństwem, ale też o tych mniej oczywistych. Będzie o cieście - cienkim czy bardziej miękkim, o farszu, który potrzebuje czasu, i o tym, dlaczego pierogi to coś więcej niż potrawa. To opowieść o rytuale, wspólnym lepieniu i przekazywaniu smaków z pokolenia na pokolenie.
Po godzinie 13.00 przeniesiemy się daleko poza polski stół wigilijny. Zuza Lisowska, autorka profilu "Arbuza Zuza" i książki "Smaki świata", opowie o tym, jak tworzą się świąteczne smaki i potrawy w różnych zakątkach globu. To rozmowa o kuchni jako języku emocji, o migracji smaków, rodzinnych tradycjach i o tym, jak bardzo święta - choć różne - wszędzie na świecie krążą wokół stołu.
***
Na audycje "Podano do stołu w Wigilię" w środę (24.12) o godzinie 12.00 zaprasza Kasia Dydo.
gV