Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Z tego względu powinien on pokrywać aż około 25 procent codziennego zapotrzebowania na kalorie. Brak apetytu czy czasu nie powinien zatem stanowić wymówki przed zjedzeniem czegoś wartościowego. Zrezygnowanie ze śniadania i zastąpienie go później byle jaką przekąską nie wyjdzie nam na zdrowie - organizm, wcześniej czy później, zaalarmuje nas, że coś jest nie tak.
- Zaraz po wstaniu z łóżka potrzeby energetyczne naszego organizmu są największe - mówi Agnieszka Madejczyk, studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. - Po przespaniu kilku godzin, bez sięgania do lodówki, zdążymy strawić ostatni posiłek z poprzedniego dnia - dodaje.
Jędrzej Rosiewicz wychodzenie z domu z pustym żołądkiem nazywa zamachem na własne zdrowie.
Co na śniadanie?
Pełnowartościowe śniadanie powinno dostarczać nam około 500-600 kalorii. Wiadomo jednak, że nie tylko kalorie się liczą. - Śniadanie idealne powinno składać się z produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, czyli produktów zbożowych, takich jak płatki owsiane, pieczywo, pełnoziarniste otręby. Mogą to być też kasze - wymienia studentka dietetyki. - Drugim składnikiem są białka, najlepiej pełnowartościowe. Połączenie w jednym posiłku węglowodanów złożonych i białka pozwala nam na większe wykorzystanie aminokwasów zawartych w węglowodanach. Do tego warto dołożyć dodatek tłuszczowy w postaci orzechów, nasion słonecznika, pestek dyni. Te trzy makroskładniki powinny zawsze być w naszych śniadaniach - dodaje.
04:02 czwórka stacja nauka 09.01.2023.mp3 Dlaczego warto jeść śniadania i jakie są najlepsze? (Stacja Nauka/Czwórka)
Kiedy je zjeść?
Kolejnym ważnym elementem jest harmonogram. Przyjmuje się, że pierwszy posiłek powinniśmy zjeść do dwóch godzin po przebudzeniu.
- Tempo przemian metabolicznych w ciągu nocy troszeczkę zwalnia. Budząc się i zaczynając aktywności dnia, musimy dostarczyć organizmowi jakiegoś zastrzyku energetycznego - tłumaczy rozmówczyni Czwórki. - Wszystko po to, żeby procesy metaboliczne mogły płynąć w prawidłowym tempie i umożliwiać organizmowi prawidłowe funkcjonowanie - dodaje.
Co daje śniadanie i przed czym może uchronić?
Badania wykazują, że osoby, które nie spożywają śniadań, w ciągu dnia jadają więcej kalorycznych posiłków i szybciej tyją. Regularne spożywane śniadań, ale też regularne odstępy między pozostałymi posiłkami sprawiają, że utrzymuje się względnie stały poziom cukru we krwi.
Sprawdź także:
Agnieszka Madejczyk podkreśla, że liczne badania wskazują, iż spożycie śniadania poprawia koncentrację, zdolność przyswajania wiedzy, niejedzenie ich zaś skutkuje rozdrażnieniem, sennością, bólami głowy, osłabieniem, zwiększa ryzyko zawału serca, cukrzycy, nadwagi i otyłości.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzenie: Oliwia Krettek
Materiał: Jędrzej Rosiewicz
Data emisji: 09.01.2023
Godzina emisji: 12:19
pj/kor