"Deserownik". Skąd pochodzi twój ulubiony deser?
"Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek to nie jest książka kucharska. To zbiór felietonów kulinarnych, w których autorka pisze o historii smaków, które towarzyszą nam przez całe życie.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek Foto: Michał Piwowarek/Czwórka
Tytuł |
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: jedzenie przestało być tylko produktem spożywczym |
Prowadzący |
Beata Kwiatkowska |
Opis |
- "Deserownik" adresuję do osób, które dopiero szukają informacji związanych z kulturą jedzenia - mówiła autorka "Deserownika" Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
- Skupiłam się na opowieściach, legendach i anegdotach, które zapadają w pamięć. Chciałam, żeby czytelnik jedząc bezę wiedział, skąd ona pochodzi, zachęcić go do dalszych poszukiwań.
Jak pisać o jedzeniu w formie felietonu? Gdzie szukać powiązań kultury duchowej i kulinariów? Jakie przesądy wiążą się z jedzeniem? Więcej na ten temat w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Data emisji: 12.05.2019
Godzina emisji: 13.05
|
Goście |
Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
Playlista |
|
Tagi |
|