Smakołyki na poprawę nastroju - to nie jest dobry pomysł

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2023 13:50
Chęć regulowania nastroju słodyczami to efekt poszukiwania szczęścia. Gdy dopada nas smutek czy stres sięgamy po coś słodkiego - to może być niebezpieczne. 
Cukier i tłuszcz zawarty w słodyczach wpływają na ośrodek nagrody.
Cukier i tłuszcz zawarty w słodyczach wpływają na ośrodek nagrody. Foto: Shutterstock/Dean Drobot

Po słodycze sięgamy z nadzieją na życie bez zmęczenia, niewyspania, głodu, pragnienia, niepokoju, lęku, złości, stresu. Wystarczy słodki kęs, aby wprawić się w błogi stan, aby poprawić sobie samopoczucie, aby zapomnieć… a to najprostsza droga do psychicznego i fizycznego uzależnienia. Efekty codziennego jedzenia słodyczy są druzgocące, ponieważ systematyczne spożywanie przyczynia się do otyłości, wystarczy 10-15 lat aby rozwinęła się cukrzyca typu drugiego. W Czwórce o zajadaniu stresów i złego nastroju słodyczami porozmawiamy z psychodietetykiem Michałem Choroszyńskim. 

Cukier i tłuszcz zawarty w słodyczach wpływają na ośrodek nagrody. To sprawia, że od łakoci jesteśmy w stanie się uzależnić. Słodycze tuż po ich zjedzeniu dodają nam sił i energii, jednak trwa to tylko krótki moment. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie.

W "Czwórce do piątej" spotkamy się też z Nadią Urban, która kilka ostatnich lat spędziła w Chinach, w Szanghaju. Tam pracuje, uczy się, współprowadzi podcast MaoPowiedziane, w którym ze swoimi znajomymi opowiada o codzienności w Chinach. Przez ostatnie dwa lata nie mogła wyjeżdżać z Chin z powodu pandemii. Dopiero teraz przyleciała na krótki czas odwiedzić bliskich z Polski. Co według niej zmieniło się kraju przez te kilka lat? Czym różni się codzienność w Polsce, od tej z Chin? Jak młodym ludziom żyje się w Szanghaju?


***

Na audycję z cyklu "Czwórka do piątej" w piątek (21.07) o godzinie 14.00 zaprasza Marta Hoppe. 

pj/kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka słodycze