Czekolada sprzyja wytwarzaniu endorfin, czyli hormonów szczęściaFoto: Pixabay/aleksandra85foto/dom. publiczna
Tytuł |
Czekolada - tabliczka szczęścia |
Prowadzący |
Kuniszewicz Patryk |
Opis |
Poprawia nastrój, rozjaśnia umysł i zwiększa przepływ energii. Czekolada jest dobra na wszystko!
- Im więcej kakao w czekoladzie tym lepiej – przekonuje Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. – Mamy wtedy pewność, że nasz organizm otrzymuje magnez, który odżywia nasz mózg, wpływa na pracę mięśni i na układ nerwowy.
Oprócz magnezu czekolada zawiera też cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin - tzw. hormonu szczęścia.
W audycji tłumaczymy, kiedy czekolada jest prawdziwą czekoladą i dlaczego nie należy jeść jej z mięsem.
kul
|
Playlista |
|
Tagi |
|