Opis |
Nie taki "Zły" z niego kucharz
Złościł się, gdy nazywano go pisarzem. Sam mówił o sobie "były kelner". Wątki kulinarne w twórczości Leopolda Tyrmanda są ważne, choć nieodkryte. To był człowiek rozsmakowany w życiu i w jedzeniu twierdzi Marcel Woźniak, autor "Biografii Leopolda Tyrmanda. Moja śmierć będzie taka jak moje życie". Druga żona Tyrmanda, Barbara Hoff, zwykła mówić, że bardzo się cieszy z tego, że Leopold lubi być w kuchni, bo dzięki temu ją z niej wygania. Jedną ze specjalności pisarza była "tyrmandówka". Jak ją przyrządzić? Dlaczego Tyrmand udawał francuskiego kelnera? Jakimi profesjami jeszcze się parał? Co znajdziemy na szlaku wędrówki po Warszawie śladami pisarza? I jakie wątki kulinarne pojawiły się w filmie "Pan T", który "portretuje" podobną do Tyrmanda postać. Zapraszamy na podróż w czasie z Leopoldem Tyrmandem.Gość - Aleksandra Zaprutko-Janicka, SKYPE
|