Im starsze tym… gorsze!

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2011 08:00
Większość win nie nadaje się do długiego leżakowania. Odpowiednio przechowywane, swoje walory zachowują przez co najwyżej cztery lata – mówi ekspert, sommelier.

Powiedzenie, że wino „im starsze, tym lepsze”, niewiele ma wspólnego z prawdą – taką obrazoburczą diagnozę stawia przed mikrofonem Czwórki sommelier z warszawskiego sklepu z dobrymi winami. Jak dodaje, w przypadku niewielkiego odsetka rzeczywiście „długowiecznych” win, kluczową rolę odgrywa sposób ich przechowywania. Jeśli nie będzie właściwy, unikalny bukiet nie ma szansy rozwinąć się i przetrwać.

Jak tłumaczy ekspert, leżakować powinny wina specjalnie do tego przeznaczone, kolekcjonerskie, mające swoją historię, powstałe z winogron określonych szczepów, odpowiednio przechowywane. Producenci takich win deklarują, że z czasem smak i bukiet wina będzie się zmieniał w określony sposób. Takie wina kupuje się w kartonach po 6, 12 butelek z zamiarem otwierania jednej co kilka lat. Można w ten sposób „weryfikować” zapewnienia producenta.

Nie wszyscy miłośnicy wina zdają sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla jakości wina ma wieńczący butelkę korek. – Korek reguluje dopływ powietrza, sprawia, że wino się pod nim kształtuje, umożliwia wyodrębnianie się aromatów. Zamknięcie wina korkiem syntetycznym całkowicie odcina dopływ powietrza – tłumaczy ekspert.

Nawet najlepsze i przeznaczone do leżakowania wino zmieni się w ciecz nie do przełknięcia, jeśli nie będzie przechowywane we właściwy sposób. W piwnicy z winami powinny panować ciemność i odpowiednia wilgotność – podkreśla sommelier. – Wilgotność powinna wynosić ok. 70 procent. Jeśli będzie niższa, korek wyschnie i wpadnie do butelki. Zbyt wysoka przyspieszy z kolei rozwój grzybów i pleśni – wyjaśnia ekspert.

Więcej w rozmowie z sommelierem. Film znajdziesz w ramce po prawej stronie.

ŁSz

Czytaj także

Cała prawda o Beaujolais Nouveau

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:49
Dziś na całym świecie szaleństwo picia Beaujolais Nouveau. Choć prawdziwi koneserzy nie uważają tego napoju za wino.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chcesz palić w knajpie, zrzesz się w klubie

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2010 17:21
Właściciel katowickiej knajpki wpadł na pomysł, jak ominąć zakaz palenia. Palacze dostają specjalne legitymacje. Niepalący wchodzą na własne ryzyko.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Barman pije, bo też człowiek (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2010 09:52
Praca barmana to wielki teatr. Barmani muszą się starać, aby klient zagrał w tym teatrze tak, jak oni mu zagrają – mówi gość „Poranka” Czwórki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Limonkowy makijaż krok po kroku

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2010 13:00
Rok 2011 ma upłynąć pod znakiem makijażu i kreacji w barwach limonki. Tylko w Czwórce zobaczysz, jak profesjonalnie zrobić modny makijaż w tym wyjątkowym kolorze.
rozwiń zwiń