Możemy proponować różne potrawy, ale nie powinniśmy nikogo namawiać do jedzenia na siłę. Natomiast będąc gościem, okazujmy szacunek gospodarzowi i nigdy nie krytykujmy potraw.
- Możemy zaoferować pomoc, ale jeżeli gospodarz odmówi, to nie ma powodu, żebyśmy szli z makowcem czy galaretką, ponieważ wszystko będzie już naszykowane. Ktoś ma jakąś koncepcję, swoje smaki, nakrycie stołu, a na naszą potrawę być może nie będzie nawet miejsca i wszystkim będzie przykro - mówi ekspertka Małgorzata Jóźwiak.
Z audycji dowiecie się także, czy przychodząc do kogoś, należy zdjąć albo zmienić buty i czy gospodarz ma prawo tego wymagać. Ekspertka wyjaśnia też, ile minut wynosi dopuszczalny limit spóźnienia i wyjaśnia, czego absolutnie nie wypada robić podczas świąt i jakich życzeń nie powinno się składać.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Małgorzata Jóźwiak (Collegium Civitas)
Data emisji: 21.12.2015
Godzina emisji: 12.00
mg/kd