Obok tzw. śladu węglowego, który stanowi wyliczenie całkowitej emisji gazów cieplarnianych podczas produkcji i późniejszego wykorzystania danego produktu, i jest wyrażony jako ekwiwalent dwutlenku węgla, istnieje także ślad wodny. Można go podzielić na trzy rodzaje: zielony, niebieski i szary.
- Ten pierwszy oznacza objętość wody opadowej, wykorzystanej w produkcji. W szczególności odnosi się do upraw rolnych i leśnych. Drugi - zielony - to objętość wody, która stanowi trwały element produktu, bądź która wyparowała podczas produkcji. Szary ślad wodny to objętość konieczna do rozcieńczenia zanieczyszczeń powstałych w procesie produkcji do takiego stopnia, by jakość wody nie była gorsza od obowiązujących standardów - tłumaczył Michał Marcinkowski. - Suma tych trzech grup mówi nam o całkowitym śladzie wodnym danego produktu.
Możemy także wyróżnić zużycie wody bezpośrednie i pośrednie. - Wszystko to, co robimy na co dzień i czym się żywimy, wymaga wykorzystania ogromnych ilości wody - podkreślił ekspert. - Bezpośrednie zużycie oznacza to, co wypuszczamy z kranów i liczymy dzięki wodomierzom w naszych domach - tłumaczył. Jak mówił, to niestety tylko "kropla w oceanie" globalnego wykorzystania wody. - Wykorzystanie pośrednie - czyli to, ile wody potrzebujemy, by produkować przedmioty i pokarmy - jest zdecydowanie poważniejszym problemem - mówił ekspert.
04:02 _PR4_AAC 2022_05_19-12-49-40.mp3 Jaki ślad wodny zostawiamy na co dzień? (Stacja Nauka/Czwórka)
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w Polsce obecnie występuje problem z dostępem do wody. - Wydaje nam się, że skoro mamy rzeki, jeziora, padają deszcze, a wręcz występują powodzie, to wszystko jest dobrze. W szkołach uczymy się o zamkniętym obiegu wody, więc sądzimy, że woda, która odparuje do atmosfery, pojawi się znów w formie opadu i przez lata nic się nie zmieni - tłumaczył ekspert. - Tymczasem nie zważamy na to, że chodzi tu o skalę globalną, a zasoby wodne samej Polski wynoszą ok 1,6 tys. m sześc. na osobę i są jednymi z najniższych w Europie. Dla porównania - w krajach skandynawskich to ok 20 tys. m sześc. - mówił Michał Marcinkowski.
Każdy z nas może zmniejszyć zużycie wody i swój ślad wodny poprzez racjonalne wykorzystanie produktów spożywczych - ograniczenie ich marnowania i wyrzucania, odpowiedzialne kupowanie odzieży i przedmiotów codziennego użytku.
___
Woda, a także wszystko, co związane ze związkiem o wzorze H₂O, będzie motywem przewodnim podczas 25. Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. To największa w Polsce impreza promująca naukę. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 21 maja na terenie Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. W programie nie zabraknie ciekawych eksperymentów, warsztatów i stanowisk, które przybliżą zwiedzającym wiele dziedzin nauki.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Weronika Puszkar
Materiał przygotowała: Marta Zinkiewicz
Data emisji: 19.05.2022
Godzina emisji: 12.45
kd