Stacja nauka
2022/11/17
12:00
Tytuł |
Stacja nauka
2022/11/17
12:00
|
Prowadzący |
Krettek Oliwia |
Opis |
1.Przegląd prasy naukowej- kwas GABA- dzieci uczą się szybciej, kiedy mózg jest dorosły? Tropikalne ocieplenie Ziemi a cyklony.
2. Przegląd prasy zagranicznej
3. Jak smakuje ser dojrzewający zrobiony z roślin?
Studenci z SGGW opracowali metodę produkcji camamberta z orzechów lub strączków, który wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina ten, który znamy ze sklepowych półek. Za projekt otrzymali wyróżnienie w Konkursie Kół Naukowych KOKON w kategorii Badania Naukowe. Jak wytwarza się taki produkt? Czy jego wartości odżywcze odpowiadają tym, które są w serze z mleka?
4. Gość- Marta Alicja Trzeciak z Centrum Nauki Experyment w Gdyni
Zapowiedź Science Com (18-19 listopada) Gdynia
|
Goście |
Marta Trzeciak, Trzeciak Marta |
Playlista |
|
Tagi |
|
Prowadzący: Krettek Oliwia
Goście: Marta Trzeciak, Trzeciak Marta
Data emisji: 17.11.2022