Kukurydza w zielonych polimerach
Kukurydza należy do roślin, która jest najchętniej uprawiana. - Co roku na świecie produkowanych jest ponad miliard ton kukurydzy - opowiada kierowniczka projektu dr hab. inż. Sandra Paszkiewicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. - Kukurydza ma wiele zastosowań. Zawiera także dużo cukru, który my stosujemy w zielonych polimerach.
Ze specjalnie pozyskiwanej mąki kukurydzianej powstaje "ciasto", które wraz z innymi częściami rośliny poddawane jest obróbce termicznej. - W ten sposób otrzymujemy polimer, który ma takie właściwości jak butelka plastikowa - tłumaczy gość Czwórki. - W odróżnieniu od plastiku może się ona rozkładać tylko rok.
Niska cena i różnorodność rozwiązań
Jak zapewnia rozmówczyni Oliwii Krettek, materiał z kukurydzy oprócz tego, że jest przyjazny środowisku, ma dodatkową wartość, jaką jest jego niska cena. Jest to istotne przy wprowadzaniu nowych rozwiązań i zastępowania nimi tanich plastikowych opakowań.
W biopolimerowych opakowaniach można przechowywać produkty z krótkim terminem przydatności, takie jak mleko, serki topione, homogenizowane itp. Kukurydziane materiały świetnie się sprawdzą także jako ekologiczne tacki, na których można sprzedawać warzywa takie jak pomidory.
09:16 Czwórka/Stacja Nauka - opakowania z kukurydzy 03.01.2023.mp3 dr hab. Inż. Sandra Paszkiewicz o biodegradowalnych opakowaniach z kukurydzy (Stacja Nauka/Czwórka)
Biodegradacja, a może spalanie?
Co jest najważniejsze, opakowania w całości podlegają biodegradacji. - W warunkach laboratoryjnych sprawdziliśmy, że rozkładają się w ziemi i w wodzie. Do wielkiego akwarium wrzuciliśmy opakowania i obserwowaliśmy, jak się zachowują - tłumaczy badaczka. - Analizowaliśmy nie tylko stan rozkładu, ale także to, co się dzieje z wodą. Kontrolowaliśmy, czy opakowania mają wpływ na strukturę wody i powodują jej zanieczyszczenie. Wyniki badań są zadowalające i nawet jeśli nasze opakowanie trafi do lasu czy do wody, rozłoży się bez negatywnego wpływu na środowisko.
Jak zauważa gość audycji, jest jeszcze druga strona medalu - do produkcji opakowań wykorzystywana jest energia. - Po zużyciu, poddając opakowania biodegradacji tracimy ją - tłumaczy inż. Sandra Paszkiewicz. - Możemy jednak energię odzyskać, paląc opakowania. Wtedy ciepło jest odzyskiwane. Taki recykling energetyczny to jest także ekologiczna opcja. Wszystko jednak musi być sprawdzone i zbadane. Nasze badania wykazały, że proponowane przez nas rozwiązanie także w tej kwestii jest ekologiczne.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Gość: dr hab. Inż. Sandra Paszkiewicz (kierownik projektu, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny)
Data emisji: 03.01.2023
Godzina emisji: 12.24
aw/kor