Opis |
Sztuka na kartkach
Zbliżają się Targi książki kulinarnej - wydarzenie organizowane przez restauratorkę Martę Gessler. Do gotowania zmusiła ją pasja i życie. Od zawsze było ono "sztuką jedzenia". W swojej restauracji wymyślała sałatki o teatralnych nazwach: Sen nocy letniej, Jezioro łabędzie. Sztućce chowała pod obrusem, łączyła jedzenie z performansami, robiła obrusy z chleba dla Magdaleny Abakanowicz, a Królowej Belgii podała jedzenie w zastawie dla lalek. W pierwszej książce restauratorki znalazły się przepisy dla alergików. Jak dziś myśli o książkach kulinarnych? Opowie o tym w studiu Czwórki.
Zajrzymy też do zbioru felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej pt. "Dzieje łakomstwa i obżarstwa". Ich autorka Adrianna Ewa-Ostaszewska przeanalizuje menu jaskiniowców, rarytasy baru mlecznego i bufet osobliwości oraz opowie o przyczynie braku umiaru w jedzeniu.
|