Filmy i seriale obecnie są ogromnym źródłem inspiracji, jeśli chodzi o kulinaria, a także mają ogromne przełożenie jeśli chodzi o samą turystykę i turystykę kulinarną. Nawet fikcyjna rzeczywistość pokazana przez George'a R. R. Martina w "Grze o tron" sprawia, że ruszamy w świat. - "Gra o tron" w dużej mierze inspirowana jest kuchnią średniowieczną. Już powstały dwie książki kulinarne na podstawie tego, co można zobaczyć na stołach tego serialu - zdradza gość Czwórki.
"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości
- Doskonałym przykładem turystyki kulinarnej jest zjawisko związane z serialem "Jedz, módl się i kochaj" z Julią Roberts. Ten serial zapoczątkował ogromny boom, jeśli chodzi o turystykę wyjazdową na Bali - wspomina ekspertka. - Po 2010 odnotowano ogromne "najazdy" na wyspę turystek w wieku bohaterki - dodaje. - One chciały przeżyć podobną przygodę jak bohaterka serialu.
Światowa Organizacja Turystyczna mówi o tym, że od początku XXI wieku turystyka kulinarna jest najszybciej rozwijającym się segmentem turystyki, co jest też związane ze zjawiskiem nazwanym w ekonomii: ekonomią doświadczeń i ekonomią emocji. - Nie chcemy już rzeczy namacalnych, era materii przemija - tłumaczy Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Im młodsze pokolenie, tym bardziej nastawione jest na doświadczanie, poznawanie, a turystyka kulinarna to doświadczanie kultury danego miejsca w szerszym kontekście - dodaje.
Ciekawym przykładem na rozwój turystyki kulinarnej, ale i powrót do zapomnianych tradycji, jest serial "Klejnot w pałacu". - To opowieść o lekarzu i kucharce jednego z koreańskich królów. Jedzenie odgrywa tu niemałą rolę - przybliża gość Beaty Kwiatkowskiej. - Ludzie w Korei podróżują szlakiem głównej bohaterki, odwiedzają lokacje, w których odbywały się zdjęcia, ale także próbują jedzenia. Serial doprowadził też do powrotu do życia tradycyjnej koreańskiej kuchni królewskiej - dodaje.
Jak smakuje kino Almodóvara. MFF w Wenecji
Ciekawymi przykładami opisywanego zjawiska są podróże po lokalach gastronomicznych przedstawionych i odnalezionych w japońskim komiksie "Samotny smakosz" czy wycieczki śladami polskiej "Watahy". Ogromne znaczenie filmów dla rozwoju turystyki docenia też Pedro Almodovar, w którego obrazach hiszpańskiego jedzenia nie brakuje.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni)
Data emisji: 19.01.2019
Godzina emisji: 13.07
pj/kd