"Jackie". Drakońskie diety Pierwszej Damy
Z okazji premiery filmu "Jackie", czyli filmowej biografii Jacqueline Kennedy, sprawdziliśmymy, co pojawiało się na stołach i talerzach Pierwszej Damy Ameryki.
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Syda Productions
Tytuł |
"Jackie". Drakońskie diety Pierwszej Damy |
Prowadzący |
Kwiatkowska Beata |
Opis |
Jak się okazuje, było na nich naprawdę niewiele. Jackie słynęła z diety kawiorowo-ziemniaczanej, która była tak drakońska, że niewiele osób było w stanie ją stosować. Ale to właśnie dzięki niej JK mogła z przyjemnością nosić sukienki od znanych projektantów w rozmiarze 0. Może filigranowa Jackie nie pochłaniała ogromnych ilości dobrego jedzenia, ale dbała o poziom kuchni w Białym Domu. To z jej inicjatywy na stołach w najważniejszym miejscu w USA pojawiły się dania kuchni francuskiej.
Skoro o francusko-amerykańskiej współpracy mowa, nie ma innej osoby ze świata kulinariów, która tak skrzętnie połączyłaby te dwa miejsca. To Julia Child! Amerykańska kucharka, autorka książek kulinarnych i programów telewizyjnych oraz popularyzatorka kuchni francuskiej w USA. Jak mawiała Julia: "Bon apetit"!
|
Goście |
Magdalena Maksimiuk |
Playlista |
|
Tagi |
|