Opis |
W ciągu roku przeciętny Koreańczyk z Południowej Korei zjada 25 kilogramów kimchi- do wyboru ma dwieście różnych odmian. W 2008 roku astronauta Ko San zabrał je w kosmos, a w 2013 roku wpisano je na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi - danie narodowe Południowej Korei jest także inspiracją dla poetów. Pierwsze wzmianki o kimchi pochodzą z XIII wieku, ale zasalane warzywa pojawiają się już w chińskiej "Księdze Pieśni" sprzed trzech tysięcy lat, której autorstwo przypisuje się Konfucjuszowi. Opowiemy także o konkursie Nespresso Talents. To międzynarodowa rywalizacja filmowa organizowana po raz czwarty. W tym roku odbywa się ona pod hasłem: We are what we eat. Od 7 lutego do 25 marca każdy może zgłosić swój trzyminutowy film prezentujący interpretację tego tematu i zamieścić go na stronie konkursu. O konkursie o jego kulinarnym przesłaniu opowie krytyk filmowy Łukasz Maciejewski.
|