"Nic nie zastąpi magicznego doświadczenia restauracyjnego"

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2020 11:29
Od 18 maja możemy cieszyć się wizytami w restauracjach. Mimo to jeszcze dziś jesteśmy pełni obaw. Restauracje obok serwowania znakomitego jedzenia, szczególnie dbają o zachowanie wytycznych sanitarnych. 
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Shutterstock/Edvard Nalbantjan

Posłuchaj
05:45 czwórka pierwsze słyszę 15.06.2020 restauracje.mp3 Maciej Żakowski opowiada o sanitarnych wytycznych w restauracjach i zaprasza na Restaurant Week (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

- Powoli goście wracają do restauracji. "Na oko" około połowa gości wróciła - mówi Maciej Żakowski, restaurator, ekspert branży gastronomicznej i organizator festiwalu Restaurant Week. - Ma to związek z kilkoma elementami: 

  • mimo wprowadzenia wytycznych sanitarnych, wciąż istnieją pewne obawy związane z wychodzenie z domu i chodzeniem do restauracji
  • wielu osób wciąż nie ma w dużych miastach, a i rozpoczął się sezon wakacyjny
  • nie wróciła jeszcze "grupowa obyczajowość". Nie ma dużych imprez, dużych rezerwacji, ogromnych stolików, dużych spotkań, imienin


Scena restauracyjna jeszcze nie zwróciła się w stronę dużych wydarzeń, bo i te duże wydarzenia jeszcze nie wróciły Maciej Żakowski

Restauratorzy w czasie pandemii przeprowadzili ankietę, z której wynika, że 80 procent klientów zamierza korzystać z restauracji, zaraz po zniesieniu ograniczeń, w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. - Tych wizyt w restauracjach bardzo nam brakowało - podkreśla gość Czwórki. - W okresie pandemii zrealizowaliśmy festiwal pomocowy Delivery Week, czyli taki Restaurant Week na wynos. Goście na nas czekali, tęsknili - dodaje. 

Dziś restauracje są już czynne. Wróciły jednak w ograniczonym zakresie i pracują zgodnie ze ścisłymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi. - Dziś ryzyko jest minimalne. Między gośćmi zachowywane są odstępy, co drugi stolik jest wyłączony. Obsługa kelnerska i kucharze pracują w maskach i rękawiczkach - wymienia rozmówca Mateusza Kulika. - Każda restauracja, która bierze udział w naszym Restaurant Week dodatkowo podpisuję tzw. kartę higieny - dodaje. 


naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Crêpes. Tajna broń francuskich kucharzy

Na wynos, z dowozem. Czekamy na magię

Podczas izolacji wielu klientów decydowało się na zamawianie posiłków na wynos czy z dowozem. To usługa, która bardzo się ostatnio rozwinęła, podobnie jak aplikacje pozwalające na rezerwacje restauracyjnych stolików. Część osób zaczęła więcej gotować w domu, rezygnując z restauracyjnych posiłków. - Mimo to uważam, że nic nie zastąpi magicznego doświadczenia restauracyjnego - wspólnego wyjścia z rodziną, przyjaciółmi. Spotkania, któremu towarzyszy dobre jedzenie, w pięknym miejscu, z doskonałą obsługą i dobraną muzyką - podkreśla Maciej Żakowski. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Żakowski (restaurator, ekspert branży gastronomicznej i organizator festiwalu Restaurant Week)

Data emisji: 15.06.2020

Godzina emisji: 8:16

pj/kul

Czytaj także

Misja w dobie pandemii - pracownicy socjalni dzwonią z pomocą

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2020 12:35
Pracownicy pomocy społecznej codziennie narażają swoje zdrowie, żeby pomagać funkcjonować swoim podopiecznym. Dziś jest ich mniej, ale nie zwalniają tempa pomocy. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Młodzi w kryzysie. Co czeka ich po pandemii?

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2020 09:58
Choć statystycznie są mniej narażeni na koronawirusa, mają większe szanse, żeby odczuć skutki popandemicznego kryzysu. Może to się za nimi ciągnąć nawet 8 lat. 
rozwiń zwiń