Męska pielęgnacja, kuchnia fleksitariańska i język polski w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2023 07:50
W audycji m.in. kolejna odsłona cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych". Zaprosimy też na spotkanie z Pawłem Stockim, który podpowie mężczyznom jak pielęgnować włosy i dbać o brodę. Powiemy też czym jest kuchnia fleksitariańska. 
Zawsze jest dobra pora, żeby posłuchać Czwórki
Zawsze jest dobra pora, żeby posłuchać CzwórkiFoto: shutterstock/Antonio Guillem

Czwartkowe wydanie audycji zaczniemy od cotygodniowego cyklu Czwórki "Ojczysty - dodaj do ulubionych", w którym w każdy wtorek i czwartek poznajemy ciekawostki językowe. Tym razem pod lupę weźmiemy określenie "głąbik krakowski". To wcale nie jest obraźliwy epitet pod adresem nierozgarniętego mieszkańca Krakowa. To nazwa pewnej odmiany sałaty, do tego zupełnie wyjątkowej, bo łodygowej. Więcej na ten temat po godz. 7.30 powie Martyna Matwiejuk.

Po godzinie 8.15 powiemy czym układać męskie włosy, jak zapuścić brodę i jak o nią dbać. Podpowiemy jak korzystać z olejków do brody, pomad, glinki i past, a także sprawdzimy, czy w ogóle zarost jest dzisiaj modny - czy hipsterskie brody i wąsy są już historią? Na te pytania odpowie Paweł Stocki, autor profilu dlagentlemana.

W tej samej godzinie sprawdzimy, co zobaczymy jesienią w kinach. Strajki scenografów i aktorów trwają. Sytuacja ma olbrzymi wpływ na kondycję kina, a większość premier została przesunięta. Paradoksalnie skorzystają na tym filmy, które leżały na półkach od jakiegoś czasu i miały trafić jedynie na portale streamingowe albo na dvd. Co więc zobaczymy jesienią na dużym ekranie? To sprawdzi dla nas Weronika Puszkar.

Po godzinie 9.15 gościem Kamila Jasieńskiego będzie Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl w którym dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę? Sprawdź jak smakuje kuchnia fleksitariańska. Więcej na ten temat powiemy w czwartkowy poranek. 

W Czwórce zaprosimy także na serwis kulturalny i sportowy.


 Zobacz także: 


***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" w czwartek (5.10) o godz. 7.00 zaprasza Kamil Jasieński.

aw


Czytaj także

"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Kajakarstwo to nie wioślarstwo

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2023 07:40
 O ciekawostkach językowych rozprawiamy w Czwórce w każdy wtorek i czwartek w cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych". Tym razem sprawdziliśmy, dlaczego kajakarstwo nie jest wioślarstwem. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia? "Najlepiej spożyć przed" dobre dłużej!

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2023 20:35
Jedzenie jest często dobre dłużej, niż wskazuje data na jego opakowaniu. Jak nie marnować jedzenie podpowiadają organizatorzy akcji "Często dobre dłużej" . Zachęcają by do oceny produktów wykorzystać: wzrok, węch i smak. 
rozwiń zwiń