Nabiał chroni przed cukrzycą i nadciśnieniem

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2020 19:35
Badanie obejmujące prawie 150 000 uczestników wykazało, że wyższe spożycie produktów mlecznych wiąże się z niższym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

Analizując wyniki badań naukowcy odkryli, że spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału na dobę, wiąże się z niższym o 24% ryzykiem zespołu metabolicznego,  w porównaniu z brakiem nabiału w diecie. Z drugiej strony przyjmowanie co najmniej dwóch porcji pełnego tłuszczu mlecznego, wiązało się z ryzykiem niższym o 28%. Jednak spożywanie wyłącznie niskotłuszczowych produktów mlecznych nie wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka zespołu metabolicznego.

Przyjmowanie co najmniej dwóch porcji dowolnego produktu mlecznego, wiązało się również z niższym o 11–12% ryzykiem zarówno cukrzycy, jak i wysokiego ciśnienia krwi.

Wynik pokazuje, że wysoka zawartość tłuszczu nie zawsze jest złą rzeczą.

Zobacz więcej na temat: dieta nabiał