Cukier a ADHD

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2020 17:57
Zbyt duża ilość cukru może sprzyjać agresywnym zachowaniom, chorobie afektywnej dwubiegunowej oraz ADHD.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Dokmaihaeng/Shutterstock.com

Naukowcy z Uniwersytetu w Kolorado twierdzą, że fruktoza, obniżając energię w komórkach, wywołuje reakcję tzw. żerowania - podobną do tej, która występuje podczas głodu. Reakcja ta  wiąże się z zachowaniami takimi jak: skłonność do podejmowania ryzyka, impulsywność, poszukiwanie nowości, szybkie podejmowanie decyzji oraz agresja.

Z badań wynika, że nadmierne spożycie cukru również będzie wywoływać podobny efekt.  Wszystko dlatego, że aktywuje on mechanizmy związane z żerowaniem, co u ludzi objawia się w postaci impulsywnych zachowań, ADHD, choroby afektywnej dwubiegunowej, a nawet agresji.


aj

Zobacz więcej na temat: cukier