Jesteś weganinem? Uważaj na kości

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2020 18:35
Dieta wykluczająca produkty zwierzęce może wiązać się z większym ryzykiem złamań kości.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/George Rudy

W ramach badania utworzono  kwestionariusz, który uzupełniło 55 tysięcy dorosłych z Wielkiej Brytanii. Odpowiadali oni na pytania dotyczące diety, charakterystyki społeczno-demograficznej, stylu życia o swojej historii medycznej. Następnie naukowcy podzielili uczestników na mięsożerców, rybożerców, wegetarian i wegan.

Z odpowiedzi ankietowanych wynika, że w porównaniu z mięsożercami weganie wykazali o 43% większe ryzyko wystąpienia złamań kości. Jeśli zaś chodzi o wegetarian i rybożerców, u nich również zanotowano większą tendencję do złamań, niż w przypadku osób, które nie wykluczały mięsa z diety. Co więcej, według naukowców nawet po uwzględnieniu wskaźnika BMI oraz poziomu spożycia wapnia i białka, weganie wciąż wykazywali zwiększoną tendencję do złamań.

Jak mówią badacze: „Głównym wnioskiem dla wegetarian, a w szczególności wegan jest to, że powinni być bardzo ostrożni i uzupełniać składniki odżywcze, których im brakuje. Głównie chodzi tu o białko, wapń, witamina B12 i kluczową dla wchłaniania wapnia - witaminę D”.


aj

Zobacz więcej na temat: dieta