Kolor pomidora wpływa na jego smak

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2021 21:13
Japońscy naukowcy opracowali metodę szybkiego pomiaru ilości barwników. Dzięki temu udało się im dokładnie ustalić, jak wpływają one na smak i aromat aż 157 różnych odmian pomidora.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pranch/Czwórka

Wyniki badań wykazały, że odmiany pomidorów z większą zawartością chlorofilu mają również wyższą zawartość cukru. Z tym wiąże się poziom związków odpowiadających za zapach.

Jak tłumaczą autorzy: „Pigmenty takie jak karotenoidy nie mają smaku, ale są prekursorami związków nazywanych apokarotenoidowymi lotnymi związkami organicznymi, które odpowiedzialne są za owocowy i kwiatowy zapach pomidorów. To z kolei zwiększa wrażenie  słodkości warzywa”.

Ponadto, gen, który odpowiada za „brzydki” wygląd pomidora również wiąże się z wyższym poziomem cukrów.

Zobacz więcej na temat: pomidory warzywa