Oliwa z oliwek to samo zdrowie!

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2022 16:48
Liczne badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek może mieć wiele różnych korzyści dla naszego zdrowia. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com/cc

Hiszpańskie badanie wykazało, że kobiety, które stosowały dietę śródziemnomorską i uzupełniały ją oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, miały o 62 procent mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z kobietami, którym zalecono dietę niskotłuszczową.

Istnieją również dowody na to, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić przed cukrzycą typu 2, a być może nawet chorobą Alzheimera.

Co  więc sprawia, że ​​tego typu oliwa jest dla nas lepsza? Odpowiedź tkwi w jej składzie. Oprócz tłuszczu,  zawiera również wiele naturalnych substancji, takich jak polifenole. Te występują naturalnie w roślinach i związane są z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń poznawczych.

Większość innych olejów spożywczych, takich jak olej słonecznikowy lub olej rzepakowy, wytwarzana jest z nasion. Warto zaznaczyć, że bardzo trudno jest z nich wydobyć olej, dlatego należy je podgrzać, a olej wyekstrahować rozpuszczalnikami. Oznacza to, że większość polifenoli w nasionach jest tracona podczas produkcji.

Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta