Hiszpańskie badanie wykazało, że kobiety, które stosowały dietę śródziemnomorską i uzupełniały ją oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, miały o 62 procent mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z kobietami, którym zalecono dietę niskotłuszczową.
Istnieją również dowody na to, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić przed cukrzycą typu 2, a być może nawet chorobą Alzheimera.
Co więc sprawia, że tego typu oliwa jest dla nas lepsza? Odpowiedź tkwi w jej składzie. Oprócz tłuszczu, zawiera również wiele naturalnych substancji, takich jak polifenole. Te występują naturalnie w roślinach i związane są z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń poznawczych.
Większość innych olejów spożywczych, takich jak olej słonecznikowy lub olej rzepakowy, wytwarzana jest z nasion. Warto zaznaczyć, że bardzo trudno jest z nich wydobyć olej, dlatego należy je podgrzać, a olej wyekstrahować rozpuszczalnikami. Oznacza to, że większość polifenoli w nasionach jest tracona podczas produkcji.