Inicjatorem programu leczenia żywieniowego na uczelniach medycznych jest Fundacja Nutricia, która od ćwierć wieku zajmująca się edukacją w tym zakresie. Szkolenie studentów medycyny ma sprawić, że będą oni potrafili ocenić stan odżywienia pacjenta, a w razie potrzeby zainicjować interwencję żywieniową, np. zakwalifikować chorego do żywienia dojelitowego czy obsłużyć PEGa (gastrostomię umożliwiającą podanie pokarmu do żołądka).
Zajęcia tego typu już od dwóch lat prowadzone jest na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, a od roku na Śląskim Uniwersytecie Medycznym.
Wyniki anonimowej ankiety przeprowadzonej w lutym i marcu 2022 r. wśród 124 studentów WUM, wykazały, że 97 procent ankietowanych zajęcia te pomogły poszerzyć wiedzę na temat właściwego odżywiania, a według 67 procent badanych na studiach powinno być więcej tego rodzaju zajęć.
Pracownie, w których prowadzone są zajęcia, w ramach udziału w programie zostają wyposażone w niezbędny sprzęt medyczny. Fundacja użycza każdej uczelni m.in. fantomy do nauki żywienia dojelitowego imitujące osobę dorosłą i dziecko (studenci uczą się na nich zakładania sondy nosowo-żołądkowej i obsługi gastrostomii), profesjonalny analizator składu ciała czy symulator odczuć starczych.