Naukowcy z Uniwerystetu Tufts oodkryli, że wyższy poziom witaminy D w organizmie jest związany z lepszą pamięcią i wolniejszym postępem spadku funkcji poznawczych. Badania te mogą pomóc naukowcom w lepszym zrozumieniu demencji i jej przyczyn.
W poszukiwaniu obecności witaminy D skoncentrowano się na czterech obszarach mózgu: dwóch, w których objawia się choroba Alzheimera, jednym powiązanym z demencją związaną z krążeniem krwi oraz jednym całkowicie nie związanym z przejawami zaburzenia zdolności poznawczych spowodowanymi chorobą Alzheimera lub chorobą naczyniową. W ten właśnie sposób stwierdzono, że witamina D była obecna w każdym z tych obszarów mózgu, natomiast wysoki jej poziom był zawsze skorelowany z lepszymi zdolnościami poznawczymi.
Witamina D zawarta jest w tłustych rybach oraz napojach wzbogaconych o dodatkowe składniki odżywcze, takie jak np. mleko czy sok pomarańczowy. Również ekspozycja na światło słoneczne zapewnia nam pewną dawkę tej witaminy.