To, że dieta typu fast-food nie jest dobra dla naszego zdrowia wiemy nie od dziś. Teraz badacze University of Southern California wykazali, że uzyskiwanie zaledwie jednej piątej ilości dziennej dawki kalorii z pokarmów typu fast-food może powodować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Stłuszczenie tego organu może prowadzić do marskości i niewydolności, a nawet raka.
"Wyraźny wzrost ilości tłuszczu w wątrobie u osób z otyłością lub cukrzycą jest szczególnie uderzający i prawdopodobnie wynika z tego, że choroby te powodują większą podatność na odkładanie się tłuszczu w wątrobie" – tłumaczą uczeni i dodają - "Jeśli ktoś je jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast-food, może myśleć, że nie robi sobie krzywdy. Jednak jeśli posiłek ten obejmie jedną piątą dziennej dawki kalorii, oznacza to ryzyko dla wątroby".
mk