Utratę pamięci można odwrócić

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2023 18:59
Wystarczy swoją dietę wzbogacić we flawonole, które znajdziemy między innymi w zielonej herbacie, jabłkach czy jagodach.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Peshkova

Badacze  z Columbia University oraz Brigham and Women's Hospital przebadali trzy i pół tysiąca osób. Część z nich przyjmowała pigułki z flawonolami, inni z kolei to swojego organizmu dostarczali pigułki placebo. "Poprawa wśród uczestników badania stosujących diety o niskiej zawartości flawonoli była znaczna i stwarza możliwość stosowania diet bogatych we flawonole lub suplementów w celu poprawy funkcji poznawczych u osób starszych" - twierdzą uczeni i dodają - "Poprawa wśród uczestników badania stosujących diety o niskiej zawartości flawonoli była znaczna i stwarza możliwość stosowania diet bogatych we flawonole lub suplementów w celu poprawy funkcji poznawczych u osób starszych".

Wystarczy przyjmować 500 mg flawonoli dziennie, by poprawić swoje zdrowie. Składniki są obecne w zielonych warzywach liściastych, czarnych porzeczkach, cebuli, jabłkach, jagodach, wiśniach, brzoskwiniach, soi, produktach cytrusowych, herbacie, czekoladzie, sałacie, papryce, winogronach czy winie.

mk

 

Zobacz więcej na temat: pamięć mózg