Zmiany klimatu wpływają na koszyki grzybiarzy

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2023 12:47
Polscy naukowcy alarmują:"W związku ze zmianami klimatu w polskich lasach coraz mniej będzie kurek i podgrzybków, które są związane z drzewami z rodziny sosnowatych".
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Galyna Andrushko/shutterstock

"Produkcja owocników leśnych grzybów jadalnych w latach 2016-2100 będzie prawdopodobnie o 23 do 93 proc. wyższa w porównaniu do aktualnych danych, głównie ze względu na wydłużenie sezonu owocnikowania, na skutek zwiększonych opadów na początku sezonu i wyższych temperatur pod jego koniec" - informuje dr Marta Kujawska z Instytutu Dendrologii Polskiej Akademii Nauk.

Zmiany klimatu nieco inaczej wpływają na produkcję owocników w drzewostanach liściastych i iglastych. A skoro zmiany klimatu wpłyną m.in. na zmniejszenie populacji sosny, to - co za tym idzie - prawdopodobnie coraz rzadziej będą dostępne popularne kurki i podgrzybki, a także maślaki, które są głównie związane z drzewami z rodziny sosnowatych. "Także zbiory jednego z najbardziej szlachetnych grzybów – borowika, mogą zostać ograniczone ze względu na jego szczególne powiązanie z borami iglastymi" - podkreśla Kujawska i dodaje - "w perspektywie najbliższych kilkudziesięciu lat grzybiarze prawdopodobnie będą zmuszeni sięgać po inne gatunki grzybów, związane z gatunkami drzew, które zastąpią sosnę, na przykład borowika usiatkowanego, występującego pod bukami, dębami i grabami".

mk