W nowych badaniach naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach w celu sprawdzenia czy faktycznie aktywność fizyczna może odziaływać na nasze zachowania zawiązane z jedzeniem.
Zwierzęta poddano intensywnym treningom na kołowrotku i przeanalizowano, jak z czasem zaczęły zmieniać się substancje chemiczne w ich komórkach. Eksperci dostrzegli, że podczas aktywności fizycznej otwiera się szlak sygnałowy, który wpływa na nasz apetyt.
Naukowcy w trakcie testów stwierdzili pojawienie się metabolitu o nazwie Lac-Phe (N-laktoilo-fenyloalanina), syntetyzowanego z mleczanu i fenyloalaniny. Fenyloalanina jest aminokwasem, z którego powstają białka, a mleczan (kwas mlekowy) jest wytwarzany przez organizm po intensywnym wysiłku fizycznym.
Jak tłumaczą autorzy badania na łamach magazynu Nature: „Znaleźliśmy ważny szlak biologiczny, który otwiera się w wyniku ćwiczeń fizycznych, a następnie wpływa na resztę organizmu - w szczególności na poziom głodu i ilość przyjmowanego pokarmu. To właśnie Lac-Phe odpowiada za zmniejszenie się apetytu po ciężkim treningu”.