Sok z ziemniaka to co co prawda produkt uboczy produkcji skrobi, ale zawiera liczne związki niskocząsteczkowe, i pozbawiony jest skrobi i błonnika. Badania prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wskazują, że ten surowiec jest cenny nie tylko ze względu na wysoką wartość odżywczą, ale przede wszystkim na aktywność biologiczną, która ułatwia leczenie niektórych chorób przewodu pokarmowego i może zapobiegać nowotworom.
Szczególnie korzystne działanie terapeutyczne soku z ziemniaka zespół uczonych w przypadku nowotworów oraz nieswoistych zapaleń jelit takich jak choroba Leśniowskiego‑Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita. W tym momencie sok z ziemniaka traktowany jest prawie jako odpad. Co prawda wykorzystuje się go do celów paszowych, ale nawet wówczas odzyskuje się jedynie 50 proc. zawartego w nim białka. Reszta trafia to utylizacji.
mk