Biała kawa to świetny środek przeciwzapalny

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2023 19:47
W filiżance kawy z mlekiem znajdziemy kombinację polifenoli i aminokwasów. Takie połączenie skutecznie zwalcza stany zapalne.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: stockphoto for you/Shutterstock

Duńscy naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze podkreślają, że kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Jak się okazuje, warto dodać do niej trochę mleka, ponieważ połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny wywierany na komórki odpornościowe człowieka. To oznacza, że biała kawa w tej dziedzinie może wpływać jeszcze korzystniej niż tak zwana mała czarna.

"Wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt; na razie na innych zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku" - podsumowali badacze z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze.

mk

Zobacz więcej na temat: NAUKA kawa