Każdego dnia powinniśmy spożywać od 300 do 500 mililitrów owoców - to zalecenia amerykańskich dietetyków. Arbuz to owoc bogaty w składniki odżywcze, który dodatkowo jest obfitym źródłem witaminy C, zawiera też witaminę B6 i dużo wody (92 procent), przy zaledwie 80 kaloriach na porcję o objętości 2 filiżanek (około 400 mililitrów). Najnowsze badania pokazały, że osoby, które włączyły arbuzy do swojej diety, miały więcej błonnika pokarmowego, magnezu, potasu, witaminy C i witaminy A, a także likopenu i innych karotenoidów, natomiast mniej cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Ogólna jakość diety była wyższa w przypadku osób regularnie spożywających arbuzy, przy czym owoce te mogą zwiększyć spożycie składników odżywczych i ogólną jakość diety zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
mk