Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 05.08.2010

Zjedli mięso klona?

Sklonowana amerykańska krowa, której młode zostały zjedzone w Wielkiej Brytanii, mogła mieć dziesiątki potomków.
Źr. Wikipedia.Źr. Wikipedia.

Wskazują na to najnowsze dane upublicznione przez brytyjskich hodowców.

Sprawa wyszła na jaw kilka dni temu. Okazało się, że w Wielkiej Brytanii na półki sklepowe trafiło mięso cieląt, których matka była klonem. W Europie żywność pochodząca ze sklonowanych zwierząt jest szczegółowo badana, tym razem jednak mięso nie zostało zbadane ani zatwierdzone przez specjalistów.

Brytyjska firma zajmująca się hodowlą bydła Holstein UK stwierdziła teraz, że sklonowana krowa mogła mieć nawet 97 potomków w trzecim pokoleniu: „Czasami sklonowane zwierzęta mają wady w budowie ciała, ale to nie znaczy, że ich mięso czy mleko jest niebezpieczne. Żywność pochodząca z potomków takich zwierząt jest jeszcze bezpieczniejsza" - uspokaja brytyjski biolog, profesor Robin Lovell-Badge. Także rządowa Agencja Standardów Żywności zapewnia, że jedzenie sklonowanych zwierząt nie jest groźne dla człowieka.